Fotó: képernyőkép

A bulvárlap szerint a pár héttel ezelőtti influenszertüntetés egyik szervezője úgynevezett „sextingelés” (vagyis szexuális célból történő üzenetváltás) közben kérte a fiút, hogy küldjön képeket a nemi szervéről. A Bors a cikkhez képernyőképeket és egy videót is csatolt, amelyben Osváth a sextingről beszél.

Hirdetés

Ismert, Osváth Zsolt, aki a Való Világ című műsorban szerzett ismertséget, nemrégiben még vezérszónoka volt annak az influenszertüntetésnek, amit a gyermekek védelméért szerveztek különböző vloggerek.

Osváth Zsolttal kapcsolatban már hétfőn is jelentek meg cikkek, amelyekre – még a keddi írások nyilvánosságra kerülése előtt – videóban reagált. Hangsúlyozta, nem szokott 16 évesekkel szexuális kapcsolatot létesíteni, és nem követett el soha semmilyen bűncselekményt kiskorúak sérelmére.

A Magyar Nemzet azt írja: a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István szexuális visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a ma reggel megjelent beszámoló alapján. Tényi beadványában úgy fogalmaz: a 2021. évi LXXIX. törvény indokolása kiemeli, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények a társadalomban, de a bűnözői körökben is egyértelműen megvetést váltanak ki, azok társadalmi megítélése szélsőségesen negatív.

– Az ilyen típusú bűncselekmények beláthatatlan törést okozhatnak a gyermekek életében, testi és szellemi fejlődésüket visszafordíthatatlanul negatívan befolyásolhatják. A gyermekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények súlyos pszichés és testi következményekkel járhatnak. A szexuálisan bántalmazott gyermekek körében később 51–75 százalékban alakulnak ki pszichés problémák. Ezek a következmények ráadásul még gyakoribbak és súlyosabbak, ha az elkövető családtag közeli ismerős, vagy olyan személy, akivel a gyermek személyes kapcsolatot ápol, esetleg akivel szemben úgy érzi, hogy társadalmi helyzetére figyelemmel vagy a gyermek életében betöltött szerepe folytán feltétlen bizalommal lehet – áll a bejelentésben.

Korábban írtuk

Tényi arra is kitért: a Btk. XX. fejezete a gyermekek érdekeit sértő és a család elleni bűncselekményeket szabályozza. A család és a gyermekek védelme érdekében a büntetőjog csak másodlagos eszköz, elsősorban a magánjog, közigazgatási jog, tb jog eszközei biztosítják a társadalmi bázist.

Az alaptörvény is rögzíti, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez, védelemhez és gondoskodáshoz. Fontos megjegyezni, hogy a törvény értelmében a kiskorú sérelmére elkövetett, a gyermek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények miatt indított büntetőeljárást soron kívül kell lefolytatni.

Ezért Tényi István indítványozta, hogy az ügyben a tényállás tisztázása érdekében a Be. 380. § (1) bekezdése alapján az ügyészség rendeljen el feljelentés-kiegészítést.