Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Marjan Sarec szlovén védelmi miniszter közös sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően a Honvédelmi Minisztériumban 2023. február 3-án
Hirdetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Marjan Sarec szlovén védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága kiemelt jelentőségű, stabilitása nélkül nincs európai biztonság. Mindkét ország elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és kiáll az ország területi épsége és függetlensége mellett – tette hozzá.

Magyarországnak a „veszélyek korszakában” nemcsak a szomszédban dúló háborúval, hanem a délről érkező migrációs nyomással is szembesülnie kell, ezért a megbeszélésen átvették a régió stabilitásának kérdéseit, és megvitatták a migráció kérdéskörét is – számolt be róla a miniszter.

A Nyugat-Balkán stabilitásával kapcsolatban kitért arra, hogy szlovén és magyar katonák egyaránt részt vesznek missziókban, Magyarország az egyik legnagyobb résztvevője a koszovói KFOR-nak, és képviselteti magát a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea-misszióban is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban arról beszélt, hogy Magyarország a béke pártján áll, és el akarja kerülni a belesodródást a háborúba, valamint azt szorgalmazza, hogy a NATO is tegyen meg mindent az eszkalációs veszély elkerülésére.

Magyarország egyébként történetének legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja az Ukrajnából érkező menekülteknek – jegyezte meg.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy mindkét ország elkötelezett és megbecsült tagja a NATO-nak, és mindent megtesznek azért, hogy a képességeikkel arányosan, sőt afelett is teljesítsék a NATO-vállalásokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tájékoztatta kollégáját a magyar haderő fejlesztésének folyamatáról is, valamint arról, hogy idén Magyarország már a GDP 2 százalékát fordítja haderőfejlesztésre.

A miniszter elmondta azt is, hogy a NATO által szorgalmazott generációváltás igényének Magyarország fiatalítási programmal tesz eleget, amelynek eredményeképpen fiatalabb tiszteket hoznak vezető parancsnoki pozíciókba.

Magyarország büszke arra, hogy Olaszországgal együtt már évek óta részt vehet a szlovén légtér védelmében – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Marjan Sarec közölte, a tárgyaláson elsősorban arról beszéltek, hogyan erősíthetnék tovább a két ország eddig is kitűnő katonai együttműködését.

A legfőbb hangsúly továbbra is a képzéseken – a repülésirányító- és pilótaképzésen -, valamint a hadgyakorlatokon lesz – fűzte hozzá, megjegyezve: tavaly fokozták az együttműködést a különleges műveleteknél, és tovább erősítik az összefogást a katonai logisztikában is.

Marjan Sarec kiemelte, országa a lehető legjobb kétoldalú kapcsolatokra törekszik a szomszédos országokkal, így van ez Magyarország esetében is, amely a legaktívabb partnere Szlovéniának a régióban, a NATO-ban és az Európai Unióban is.

A miniszter egyúttal megköszönte a tavaly nyári szlovéniai tűzesetek megfékezésében nyújtott magyar segítséget.

Marjan Sarec szintén kiemelte a nyugat-balkáni régió stabilitásának fontosságát, amely iránt Szlovénia is elkötelezett, és szintén hangsúlyozta a KFOR és az Althea-missziók kulcsfontosságát.

A szlovén védelmi miniszter országa nevében szintén elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, ás elmondta, hogy támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását, területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint önvédelemhez való jogát, és közölte, hogy Szlovénia is nyújt humanitárius és anyagi segítséget Ukrajnának.

Hozzátette, az ukrajnai történések elgondolkodtatták Szlovéniát is a biztonság és a védelmi befektetések kérdéséről. Elmondta, hogy a magyar miniszter által bemutatott védelemipari stratégiát rendkívül jónak találja. Szlovénia is új védelmi stratégiát készít, valamint növeli védelmi kiadásait – mondta.

Korábban írtuk