Fülöp Attila azt mondta: az államszocialista idők legnagyobb gondoskodáspolitikai bűne, hogy a közgondolkodásból kiirtotta a gondoskodásra szorulók iránti társadalmi felelősségvállalást, a velük való törődést, mely pedig az élet természetes része. A befogadást és együttélést az egykori intézmények nem, csupán a mai, családias ellátás és infrastruktúra képes biztosítani – tette hozzá.

Hirdetés

Jelezte: az elmúlt években csaknem 5000 ilyen férőhelyet hozott létre a kormány, ahol az intézményinél lényegesen jobb életminőség és az önálló életvitel lehetősége várja a gondozottakat.

A kabinet célja a fogyatékossággal élők esetében végleg lebontani a nagy intézmények világát

– jegyezte meg az államtitkár.

Kitért arra is, hogy Egerben a Gyöngyház Egyesület 402 millió forintnyi uniós és állami támogatásból négy ingatlant vehetett birtokba, amelyekkel 18 fogyatékkal élő ember sorsát változtatja meg. Az egyesület az épületekben olyan környezetet teremt, ahol a lakók teljes értékű életet élhetnek.

Korábban írtuk

Kiemelte: ilyen fejlesztések a Széchenyi 2020 támogatási program keretében nem csupán Egerben és Heves vármegyében, de az ország számos pontján történtek. Így összesen mintegy 16 milliárd forintból 34 helyszínen 711 férőhely jött létre.

Juhász Attila Simon, a vármegyei közgyűlés elnöke arról beszélt: a Gyöngyház Egyesület ezzel a programmal megmutatta, miről is szól a civil lét. Egerben három lakóotthont és egy nappali foglalkoztatót működtetve esélyt teremtenek autizmussal, illetve értelmi akadályozottsággal élők számára.

A szervezet olyan felügyelet, segítség és mentorálás mellett nyújt támogatott lakhatást, amely egy teljesebb élet részeként önálló életvitelre és munkába állásra teremt lehetőséget a gondozottaknak – mondta.

Farkas Attila (Egységben a Városért Egyesület), Eger alpolgármestere rámutatott: a támogatott lakhatást biztosító otthonok hiánypótló szolgáltatást nyújtanak a vármegyeszékhelyen. Az önkormányzat ezt ismerte fel, és állt a kezdeményezés mellé – tette hozzá.

Az otthonok által még teljesebbél válik a város ellátórendszere, az önkormányzat ezért a jövőben is minden segítséget megad az új szolgáltatási forma sikeres működtetéséhez. Mindez nem csupán Eger, de a térség érdekeit is szolgálja – jegyezte meg.