A baloldal háza táján hemzsegnek a különböző botrányok, a korrupciós ügyek. Több dollárbaloldali képviselőről kiderült már, hogy megszegte a törvényt, rendőrökre támadt, kiszolgáltatta saját hazáját külföldi érdekcsoportoknak, de olyan is van, aki ellen jelenleg folyik eljárás. Hiába vannak tények és bizonyítékok, senki nem vállalja a felelősséget. Hétfőn a parlamentben felfüggesztették Gurmai Zita mentelmi jogát, mert Iványi Gábor korrupciós ügyében – Donáth Annával együtt – erőszakosan akadályozott egy házkutatást – ismerteti az Origo.

Hirdetés

Börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást

Az Origo emlékeztet, Fekete-Győr Andrást, a Momentum bukott elnökét másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek találták hivatalos személy elleni erőszakban. Fekete-Győr András 2018-ban egy, az Országház előtt tartott tüntetésen provokálta a rendőröket, majd rájuk is támadt. Társa, Szarvas Koppány Bendegúz a baloldali zavargás alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, amit még akkor az épületet biztosító rendőrök felé dobott, amikor az még füstölgött.

Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve, míg Szarvas esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés. Az ítélet még nem jogerős, Fekete-Győr fellebbezett a döntés ellen, emiatt az Ítélőtáblán folytatódik majd az ügy.

Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetőjét bilincsben vitték el

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezték a letartóztatását annak a több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni – derült ki a Békés Vármegyei Főügyészség közleményéből. Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetőjét bilincsben vitték el. Akkor a hatóságok azt közölték, hogy gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt zajlik ellene eljárás.

A kommünikében ismertették, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi az egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi felelt az adóbevallások benyújtásáért, és mint kiderült, 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.

Az intézmények munkavállalói részére megállapított bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, azonban a férfi a havi bevallási és befizetési kötelezettségeinek nem, illetve nem teljes körűen tett eleget. A férfi az általa vezetett intézmények tekintetében a vizsgált időszakban az alapbevallásokat jellemzően nullás tartalommal, vagy minimális foglalkoztatotti kör vonatkozásában teljesítette.

A férfi a valótlan tartalmú bevallások benyújtásával mintegy 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A férfit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A cselekmény büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Felfüggesztették Gurmai Zita mentelmi jogát

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Korábban írtuk

A NAV 30 nyomozója még 2022. február 21-én szállt ki az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába, ahol a szervezet első embere a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére.

Donáth Anna európai parlamenti képviselő és Gurmai Zita országgyűlési képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták, az erőszakos cselekményüket csak akkor hagyták abba, amikor a kihívott rendőrök megérkeztek.

A két képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztését a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettére hivatkozva kérte a Legfőbb Ügyészség.

Gurmai Zita mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn fel is függesztette – emlékeztet az Origo.

Ítéletet mondanak Varju László ügyében

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnökének büntetőügyében csütörtökön ítéletet hirdethet a Fővárosi Ítélőtábla. Ha jogerősen elítélik, elvesztheti az országgyűlési képviselői mandátumát is. Országgyűlési képviselő nem lehet az, akit büntetőügyben jogerősen elítélnek. Csütörtökön a bíróság annak ellenére teszi a dolgát, hogy Gyurcsány Ferenc próbálta megfélemlíteni a bírókat és az ügyészeket.

A Varju László elleni vádak közül kettő a baloldali politikusok 2018-as, tragikomikus MTVA-ostromához kapcsolódik. Egy vádpont pedig a szintén négy évvel ezelőtti parlamenti választáshoz kapcsolódik, amely előtt Varju pénzzel és zsarolással akarta visszalépésre bírni az egyik ellenfelét.

Az ítéleti tényállás lényege szerint Varju László 2018 februárjában egy budapesti országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy másik jelöltnek anyagi juttatást ígért azért, ha javára visszalép. 2018. december 17-én a vádlott több képviselőtársával bement a köztévé Kunigunda utcai székházába. Itt összeszólalkozott a közforgalom elől elzárt épületrészt védő biztonsági őrökkel. Fizikai ellenállást tanúsított, amikor a közintézményből ki akarták vezetni. Ennek során a földre esett, belekapaszkodott egy őr lábszárába, aki ennek következtében hanyatt esett, de nem sérült meg.

Szélsőbaloldali bűnöző verte szét a józsefvárosi Fidesz-irodát

Mára hivatalosan is kiderült, amit eddig is tudtunk: szélsőbaloldali antifa bűnöző verte szét a józsefvárosi Fidesz-irodát – írta közösségi oldalán Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője szerint Ny. Tamás 27 éves, Jámbor András és Pikó András aktivistája, illetve korábban a tatabányai baloldali polgármester kabinetjének kommunikációs gyakornoka volt.

A múlt heti erőszakos támadás után is tudni lehetett, hogy Pikó András közlésével ellentétben nem egy józsefvárosi dühös átlagpolgár az elkövető, hanem a helyi baloldal aktivistája, ezért is volt képmutató a polgármester eljárása és kommunikációja.

A további részletekről az Origo oldalán olvashatnak.