Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A jászberényi szivárványkoalíció (MSZP–DK–Jobbik–Momentum) a 2019-es önkormányzati választáson Közösen Jászberényért Egyesület néven indult, beállva a jobbikos Budai Lóránt mögé, aki a novemberi megismételt polgármester-választáson nyerte el a város irányítását. A polgármesternek azonban nem volt többsége, mert a tizenöt fős testületben a Fidesz–KDNP-nek és az ellenzéki szövetségnek hét-hét képviselője ült. A mérleg nyelvét a Mi Hazánk delegáltja jelentette, aki hol a baloldallal, hol a Fidesszel szavazott együtt. A testület októberben feloszlatta magát, így a január 15-ei időközi választás után új összetételű városvezetés alakulhat.

Ellenzéki belviszály

Budai Lóránt békét ígért, de békétlenséget hozott a városra. Politikailag tönkretette egykori szövetségesét, a korábbi városvezetésből pedig szinte már mindenkit feljelentett. A város elmúlt három évét az ellenzéki pártok torzsalkodása jellemezte, emiatt az időközi választás gondolata már többször is felvetődött. Az ellenzéki koalíció gyakorlatilag már egy évvel az önkormányzati választások után megbukott. „Ha ez ilyen formában folytatódik, be kell látni, hogy ez így nem működik. A megoldást abban látom, ha a testület feloszlatja saját magát, amire az ajánlatot meg fogom tenni. Lehetnek vitáink, de ahhoz, hogy egy város működni tudjon, az alapokban egyet kell értenünk” – kelt ki a jobbikos polgármester sajátjai ellen 2020-ban, akinek a testület feloszlatására tett javaslatát a képviselők leszavazták. Az ellenzéki belviszály annyira elmérgesedett, hogy egy évvel ezelőtt Gedei József (DK) alpolgármester lemondott tisztségéről, és az ellenzéki tömörülésnek is hátat fordított. Budai Lóránt kapcsolata a DK-s politikussal sosem volt felhőtlen. A helyi DK 2019-ben visszaléptette Gedeit Budai javára, a jobbikos polgármester viszont felrúgta a paktumot, mert az ellenzéki előválasztáson Gedei József helyett az MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik jelöltje mellett állt ki. Ősszel Gedei József előterjesztést nyújtott be a testület feloszlatására, azzal indokolva, hogy a városvezetést nem tartja rá alkalmasnak, hogy „a Jászberény előtt álló kihívásokra megfelelő választ adjon”. Az előterjesztést megszavazta a testület, így január 15-én időközi választást kell tartani, aminek azért van országos jelentősége, mert ez az első olyan időközi 2019 ősze óta, ahol polgármestert és egyéni képviselőket is választanak.

Utolsó csepp

Gedei József világossá tette, az időközi választáson a helyi DK nem támogatja a Közösen Jászberényért Egyesület képviselőit és polgármester-jelöltjét. Szerinte Budai Lóránt törvénytelen, eredménytelen és helytelen politikát folytatott. Közölte, mivel a helyi DK is részese volt az elmúlt három év eredménytelenségének, ezért beismeri a személyes felelősségét is.

– Sok olyan döntés született, különösen a Malom-projekt ügyében, amellyel nem értek egyet, mert szerintem nem szolgálja Jászberény érdekeit – jelentette ki Gedei József.

Korábban írtuk

Két évvel ezelőtt ugyanis a város kifizetett a Malom-projekt kivitelező vállalkozójának háromszázmillió forintot annak ellenére, hogy a beruházás nem készült el. 2021 végén pedig visszaadták az államnak a nyolcszázmillió forint támogatási összeget anélkül, hogy megpróbálták volna meggyőzni róla az illetékeseket, hogy a város önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. Gedei József azt is kifogásolta, hogy a polgármester minderről nem tájékoztatta a képviselő-testületet, helyette a 2021. decemberi ülésen egy képviselői kérdés kapcsán tudta meg, hogy az önkormányzat visszafizette a nyolcszázmillió forintot.

– Ez volt az utolsó csepp a pohárban, amire azt mondtam, hogy nem tudom tovább vállalni. Azt gondolom, hogy az a tiszta, ha olyan csapatnak nem vagyok a része, amelynek irányával nem értek egyet – mondta Gedei József távozásának fő okáról. Közölte, a választásokon azért nem indul, nehogy azzal a vádolják, hogy a hatalom megszerzése érdekében oszlatta fel a testületet.

A helyi Fidesz képviselőcsoportjának tagjai kérdésünkre elmondták, az elmúlt három évben csak olyan fejlesztések történtek, amelyek még az előző ciklusban kezdődtek. Ilyen az Állat- és Növénykert, a buszpályaudvar, a piactér felújítása, a vasútállomás környékének rendbetétele, a Thököly úti parkoló kiépítése és a különböző infrastrukturális beruházások. Ezeket hetven-nyolcvan százalékos állapotban adták át az ellenzéki városvezetésnek. A fejlesztésekhez a kormány több száz millió forint kiegészítő támogatást adott, Budai Lóránt mégis folyamatosan azt harsogja, hogy a kormány tönkreteszi Jászberényt. Mint a kormánypárti képviselők elmondták, a polgármester semmi előrevivőt nem tud felmutatni, és azzal vádolja a helyi Fideszt, hogy gátolja a város fejlődését, holott a fideszes képviselők a város érdekeit szolgáló előterjesztéseket mindig megszavazták. A Jászság országgyűlési képviselőjével, Pócs Jánossal való kapcsolatát jól jellemzi, hogy Budai Lóránt a porteleki posta bezárása ellen aláírást gyűjtött, amikor Pócs János már miniszteri szinten tárgyalt a posta megmaradása érdekében. A tárgyalásokon sikerült elérni a posta megmaradását, Budai Lóránt a köszönetnyilvánítás helyett ezt az ellenzéki összefogás győzelmének tulajdonította.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Dr. Besenyi Orsolya

Élet-halál harc

Jászberény életében nem szokatlan, hogy a polgármesternek nincs többsége a testületben. 2010 előtt Gedei József is kisebbségben irányította a várost. Korábban viszont soha nem voltak jellemzőek a városra az elmérgesedő politikai viszonyok, amelyek az itt élők mindennap­jaira is rányomják a bélyegüket. A helyi Fidesz szerint ezért olyan pártok felett álló jelöltre van szükség, aki képes békét teremteni.

Dr. Besenyi Orsolya, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház orvos igazgatója a Demokratának elmondta, azzal a kikötéssel fogadta el a helyi Fidesz támogatását a polgármester-jelöltségre, hogy nem kell részt vennie a gyűlölködésben.

– Jászberényben mindent átitat a politika, egyes kérdések kapcsán élet-halál harc folyik, amely átragad a helyiekre is. Az elmúlt három év olyan volt, mintha a 2019-es kampány nem ért volna véget. Ezen változtatni kell, hogy levegőhöz jusson a város – mondta Besenyi Orsolya. Úgy látja, egy polgármesternek a mindenkori országgyűlési képviselővel és a kormánnyal együtt kell működnie a város érdekében.

Programjának fontos eleme a település főterének sétálóutcává alakítása. Ezt az teszi lehetővé, hogy idén elkészült a Jászberényt elkerülő út befejező szakasza, amely megszabadította a várost az átmenő teherforgalomtól. Továbbá szeretné fejleszteni a város út- és a csapadékvíz-elvezető hálózatát, valamint felszámolni a külterületi illegális szemétlerakó helyeket. Úgy látja, javítani kell az idősgondozás és a hajléktalanellátás feltételein.

– Orvosként gyakran szembesülök azzal, hogy ha egy családban hirtelen gondozásra szorul egy idős hozzátartozó, akkor a kórházban marad, mert a szerettei nem tudják megoldani az otthoni ápolását. A hajléktalanoknak pedig sokszor a kórház biztosít ágyat, mert kevés a férőhely a szociális otthonban. Viszont így a gondozásra nem szoruló hajléktalan olyan betegtől veszi el a helyet, akinek valóban ápolásra volna szüksége – tette hozzá.

A függetlenként, de a Fidesz–KDNP támogatásával induló jelölt tősgyökeres jászberényiként büszke arra, hogy a hatodik felmenője főbírói tisztséget töltött be a városban, ami a mai polgármesterségnek felel meg. Hangsúlyozza, nem tartja magát politikusnak, és nem kíván részt venni az acsarkodó, gyűlölködésig fajuló vitákban. Polgármesterként egyetlen célja, hogy a város érdekében dolgozzon. Ahogy orvosként soha nem tett különbséget beteg és beteg között, úgy polgármesterként sem fogja az embereket párthovatartozás alapján megítélni.