Az erdélyi magyar érdekképviselet vezetője emlékeztetett, hogy jövőre választási szuperév lesz Romániában, amikor fél év alatt négy választást tartanak, és az egész esztendő a kampány jegyében fog telni.

Hirdetés

Hangsúlyozta: a 2024-es választásoknak nagyobb a tétje a következő négy évre szóló mandátumelosztásnál, legalább egy évtizedre meghatározzák az irányvonalat, amelyen az ország haladni fog. Rámutatott: ez egy olyan évtized lesz, amikor átalakul a politikai világrend, amit már az ukrajnai és izraeli háború is jelez.

Az RMDSZ elnöke szerint ebben a kontextusban a politikai pártoknak kötelessége egy hihető víziót felmutatni az ország jövőjére vonatkozóan, és megakadályozni a többi román párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) további felemelkedését.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre úgy fogalmazott: a demokratikus erőknek – függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldaliak – politikai „egészségügyi kordont” kellene vonniuk az AUR köré, és e szervezetet helyi szinten sem lenne szabad tárgyalni hívni, ahogy azt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei elnöke, Ciprian Dobre tette kedden Marosvásárhelyen.

Korábban írtuk

„A legnagyobb tévedés azt hinni, hogy erősebb és megbecsültebb leszel, ha az AUR-ral szövetkezel” – figyelmeztetett Kelemen Hunor. Mint mondta, meggyőződése, hogy a román politikai vezetők többsége tudatában van ennek. Ezért nem lehetett például bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen, mivel egyik ellenzéki párt sem akarta az AUR-ral közösen aláírni. Országos szinten tehát megvan az elhatárolódás a román pártok részéről, de ennek helyi szinten is működnie kell, és a politikai üzenetekben, akciókban is meg kell mutatkoznia – mutatott rá az RMDSZ elnöke a Cseke Attila szenátorral közösen tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy a román pártoknak nem lenne szabad versenyre kelniük az AUR-ral, hiszen ahhoz az ő pályáján kellene haladni, ami akár „halálos balesethez” is vezethet – fogalmazott jelképesen az RMDSZ elnöke.

A választások tétjéről szólva elmondta: az RMDSZ számára fontos, hogy minden egyes intézményben jelen legyen, ahol hallatni tudja a hangját az Európai Parlamenttől az önkormányzatokig, a román parlamentig. Ehhez pedig arra van szükség, hogy jövőre a romániai magyar választók 85-87 százaléka az RMDSZ-re szavazzon, az érdekvédelmi szervezet számára ez lenne a „teljesítmény” – összegzett a politikus.

Kelemen Hunor pénteken az RMDSZ Bihar megyei szervezetének képviselőivel találkozik Nagyváradon, és a jövő évi választási stratégiáról egyeztet.