Hirdetés

A közleményben azt írták, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította.

A vádhatóság felidézte, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök február-márciusi honvédségi repülőgéppel történt részben hivatalos, részben magánjellegű utazásával kapcsolatban.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az elrendelt feljelentés kiegészítés alapján lefolytatott vizsgálata során megállapította, hogy nem történt bűncselekmény – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy más országok gyakorlatához hasonlóan a miniszterelnök állami érdekből személyi védelemben részesül.

Ez – folytatták – kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, közlekedésének biztosítására. A személyi védelem a miniszterelnököt nem csak hivatali tevékenysége körében illeti meg, hanem szabadsága, magánprogramjait illetően is – közölte az ügyészség.

Mint kitértek rá, egyes európai és Európán kívüli országoktól eltérően Magyarország nem tart fenn úgynevezett kormánygépeket, hanem jogszabály alapján a Honvédség, alaprendeltetése szerinti feladatai ellátásának elsődlegességét szem előtt tartva, biztosítja a védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, azaz az utazáshoz szükséges repülőgépet és személyzetet.

A jogszabály a honvédségi személykísérés nyújtotta technikai segítséget kiterjeszti a politikai felsővezető házastársára is, amennyiben a házastárs a politikai felsővezetővel utazik – ismertették, azt is hangsúlyozva, hogy „a személyi védelem nem miniszterelnöki juttatás, hanem állami kötelezettség, így a költségei szükség szerint az államot terhelik”.

Mindezek alapján a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította – zárta közleményét a vádhatóság.

Korábban írtuk