A momentumos politikus, valamint családja cégügyeivel 2021 nyarán az Anonymous-álarcos alak leleplező anyagai után kezdett foglalkozni a magyar sajtó, az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított.

Hirdetés

Mivel az ügyben egy cseh vállalat neve is előkerült, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz. A jogsegélyre adott választ tavaly júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak. A cseh hatóságok válasza a Magyar Nemzet értesülései szerint a gyanút erősítheti.

A lap információi szerint a lengyel jogsegélyt a közelmúltban megküldték a magyar hatóságoknak, a dokumentumokat pedig nyilvánvalóan lefordítják, majd elemezni fogják az illetékesek. Fontos körülmény az is, amiről a Magyar Nemzet tavaly ősszel számolt be, vagyis az, hogy költségvetési csalás miatt már egy gyanúsítottat ki is hallgattak a Cseh-botránnyal összefüggésben. Úgy tudják, a gyanúsított a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője.

A botrány előzményei

Az Anonymous-ügy 2020 júliusában robbant ki: a bennfentes.net-nek küldött videókkal felbukkanó rejtélyes álarcos alak először Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét segített leleplezni. Az információk nyomán a PestiSrácok szövevényes céghálóról, a Magyar Nemzet a vállalkozások kifizetődő költözködéséről írt, míg az Origo a közbeszerzéseken való összejátszások gyanújára bukkant. Arra pedig a Demokrata figyelt fel, hogy a Cseh Katalin által vezetett vállalkozás egy olyan projekttel pályázott uniós támogatásra, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat, miközben Cseh Katalin momentumosként nem csupán aktív részese volt a 2017-es olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, hanem egyenesen vezéralakja.

A sajtó az újabb és újabb részletek napvilágra kerülése után arra a következtetésre jutott, hogy nyilvános adatok alapján a Cseh Katalinhoz és üzlettársaihoz köthető cégháló tagjai működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és gyanús körülmények között nyertek el 4,8 milliárd forintot. A Cseh Katalin-ügyről szóló cikkeink itt olvashatók.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk