Fotó: MTI/Varga György
Leopard 2A4HU harcskocsi bemutatója a Zalaegerszegi ZalaZONE Rheinmetall Off-road Tesztpálya első ütemének átadása napján
Hirdetés

A nemzeti védelmi ipari kapacitások fenntartása és fejlesztése, az önálló védelmi ipari kutatásfejlesztési és innovációs rendszer kialakítása nemzet- és gazdaságstratégiai kérdés – hangsúlyozta a Zalaegerszegi Rheinmetall Off-road Tesztpálya első ütemének harcjármű-bemutatóval színesített átadóünnepségén Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter rámutatott, az ágazat tudományos-technikai és innovációs háttere révén exponenciálisan növelhető az ország védelmi képessége, rugalmassága és ellenálló képessége, miközben csökken technológiai függőségünk. Palkovics László méltatta a Rheinmetall-csoporttal kialakított együttműködést is, mint mondta, ezek a beruházások a hazai haderőfejlesztésen túl hosszabb távon megalapozzák Magyarország megjelenését az exportpiacokon, a több száz milliárdos beruházás végrehajtása révén pedig egy teljes ökoszisztéma jöhet létre.

– A gyártásba beszállítói oldalról bevonjuk a hazai kkv-szektort, az innovációba pedig a magyar egyetemeket – emelte ki a miniszter. 

Az iparág kutatási hátterében vezető szerepet játszik majd az állami Védelmi Innovációs Kutatóintézet, amely többek között Zalaegerszegen kezdheti meg működését. 

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Varga György

A most átadott ZalaZONE Járműipari Tesztpálya második üteme a jövő év elején készül el, a tesztkapacitások kihasználása és az ipari park fejlesztése folyamatos. A tesztpálya közelében már épül az a gyalogsági harcjárművek gyártására alkalmas üzem, amelyben a magyar állam és a Rheinmetall-csoport megállapodása értelmében 2023-tól készülnek majd a Lynx gyalogsági harcjárművek.  A mostani hadiipari beruházás is ehhez is köthető, hiszen Európa egyik legkomplexebb off-road tesztkörnyezete kiválóan alkalmas a katonai járművek tesztelésére.

Az első ütemben három pályaelem készült el, amelyek a járművek sárban történő tesztelését, mászóképességét, kezelhetőségét és tartósságuk vizsgálatát teszi lehetővé.