„Nagyon határozottan ki kellett volna mondani, hogy ki akarunk maradni a háborúból” – mondta MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes az Azonnalinak. Szerinte Márki-Zay Péter ezzel nem tudott azonosulni, ezért, „amikor igazán nagy szükség lett volna a háborúval kapcsolatban a szociális ígéretekre, kommunikációra, már nem voltunk rá képesek.” Kunhalmi arról is beszélt, hogy szerinte rossz kommunikációt követtek, Márki-Zay tanácsadói pedig tévesen erőltették a putyinozós plakátokat. Hozzátette: a mérések alapján le kellett volna állniuk, és a békéről beszélni Putyin helyett – írja az Origo.

Hirdetés

Kunhalmi arra a felvetésre, hogy talán rossz tanácsadói voltak Márki-Zay Péternek, és kik voltak ők, azt válaszolta az Azonnalinak, hogy a jelöltnek volt egy saját MMM-es tanácsadói köre magyar és külföldi tanácsadókkal. Ők valamilyen oknál fogva még az utolsó körben is a putyinozó plakátokat erőltették.

Kunhalmi egyetértett az újságírói felvetéssel, miszerint az amerikai tanácsadók semmit nem érthettek a magyar történelemből, és azt mondta: „igen. De még azok a politikustársaim is, akik ismerik a magyar történelmet, nem mindig tudták ezt napi szintű politikai szituációkra vonatkoztatni.” És sokan azt sem értették szerinte, hogy a magyar „egy alapvetően konzervatív, keresztény szemléletű társadalom.”

A baloldali mérésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy „nagyon sok mérés volt, de ezeket is eltérően lehet értelmezni. Amikor megláttam azokat a méréseket, hogy a 8 százaléknyi aktív bizonytalan döntő többsége szerint Orbán jól kezeli a háborút és jól teszi, hogy nem akarja szétbombázni az EU egységét, emellett megszavazza a szankciókat is (…) akkor azt gondoltam, a háborúról nekünk már nem lenne szabad éles stílusban beszélni. Főleg nem fegyverekről, katonákról. Ehelyett több napig ez volt a tematika a részünkről.” – magyarázkodott az MSZP társelnöke.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!