„A választók akaratából rendelkezik a Fidesz–KDNP pártszövetség 135 mandátummal a parlamentben, így amennyiben Magyar Péter a polgári oldal »kétharmadával« nem ért egyet, valójában

Hirdetés

a népakarattal és a népszuverenitással van problémája,

ami már az érintett demokráciafelfogásával kapcsolatban is felvet aggályokat” – fogalmazott a napilapnak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Mint ismert, Magyar Péter hetek óta a szerinte „kétharmaddal bebetonozott pártfunkcio­náriusok”, vagyis az Állami Számvevőszék a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vezetése, az alkotmánybírák, a legfőbb ügyész és a köztársasági elnök menesztésével kampányol.

A szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az alkotmányozó többséget az elmúlt négy alkalommal a nemzeti kormány ráadásul külföldi megfigyelők sora által ellenőrzött módon, legutóbb pedig minden idők talán legnagyobb választási csalása, a guruló dollárok által meghekkelt választások során szerezte.

Korábban írtuk

„Innentől kezdve aki a kormány magas tisztségekre vonatkozó kinevezési gyakorlatát bírálja, egyúttal a rendszerváltás utáni Magyarország alkotmányos rendjét teszi kritika tárgyává” – szögezte le.

Az alkotmányjogász megjegyezte, hogy

kétharmados többséghez kötött döntést egyszerű többséggel módosítani alaptörvény-ellenes.

„A jogalkotás alapelvei közé tartozik, hogy a jogforrási hierarchiában magasabban elhelyezkedő normát alacsonyabbal nem lehet módosítani, ahogy kétharmados többséghez kötött törvényt vagy alaptörvényt sem egyszerű többséggel” – hangsúlyozta a szakértő.

Ha mindez megtörténne,

Magyarországon szerinte alkotmányos válság következne be,

aminek következtében egy anarchikus, a jogbiztonságot teljes egészében mellőző rendszer jönne létre. Olyan, amilyenre a rendszerváltás óta még nem volt példa, és ami ellen minden jogszerű eszközzel, megelőző jelleggel fel kell lépni.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.