Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (elsõ sor, b2), mellette Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje, az ellenzéki összefogás országgyûlési képviselõjelöltje Budapest 10. választókerületében (elsõ sor, b), Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (b2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (k), Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója (j3), Donáth Anna, a Momentum elnöke (j2), Jakab Péter, a Jobbik elnöke (j) az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Márki-Zay Péter szerdán azt mondta a köztévében, hogy ugyan azzal vádolják, katonákat küldene Ukrajnába, valójában „éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Emellett azt is mondta, hogy Orbán Viktor katonai segítséget ígért Boris Johnsonnak – kezdődik a Telex cikke, amelyben ellenőrzik az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmúlt hetekben tett kijelentéseit.

A kormány az orosz invázió kezdete óta azt állítja, hogy Magyarország semmilyen formában nem vesz részt a közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításban, és ez így is van. Szijjártó Péter például március 8-án leszögezte: „nem is engedjük fegyverszállítmányok áthaladását a területünkön közvetlenül Ukrajnába”. 

A Telex megkérdezte az ellenzéki pártszövetséget, hogy pontosan mire is gondolt a jelöltjük. Azt a választ kapták, hogy „Márki-Zay Péter azokra a magyar lajstromban lévő, pápai bázison állomásozó NATO-gépekre gondolt, amik részt vesznek a fegyverszállításban”. Vagyis arra a C-17-es Boeingre célzott, ami magyar felségjelzésű és Pápán állomásozik, és február 27-én gránátokkal és rakétákkal megrakva indult el Hollandiából egy meg nem nevezett kelet-európai országba, hogy a fegyvereket onnan Ukrajnába szállítsák.

Ezzel csak az a baj, hogy ezek a repülők egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség részei, aminek az a fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 ország számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.