Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Áder János köztársasági elnök (j) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének nevezi ki Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát a Sándor-palotában 2021. december 3-án
Hirdetés

A képviselők a Médiatanács elnökét 134 igen, 5 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett választották meg.

A Médiatanács új tagja Bartóki-Gönczy Balázs lett 133 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül.

Koltay András és Bartóki-Gönczy Balázs ezt követően letette hivatali esküjét.

Koltay Andrást a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök december 4-i hatállyal nevezte ki az NMHH elnökének. Ezzel automatikusan a Médiatanács elnökjelöltje lett. A médiatörvény értelmében az Országgyűlésnek ezután 30 napon belül kellett megválasztania a Médiatanács elnökévé, ellenkező esetben megbízatása megszűnt volna.

Korábban írtuk

A Médiatanács elnöke nem választható újra, megbízatásának időtartama a hatóság elnöki megbízatásának időtartamához kötött.

Az Országgyűlésnek azért kellett új elnököt választania, mert a posztot 2013 óta betöltő Karas Monika lemondott.

Koltay András 2002-ben szerezte jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol diplomája megszerzése után tanított is a polgári jogi tanszéken. 2018-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egyetemi tanár, tanszékvezető, 2018 és 2021 között az intézmény rektora volt.

2009 és 2010 között a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja, 2010 és 2019 között az NMHH Médiatanácsának tagja.

Bartóki-Gönczy Balázst az augusztusban elhunyt Hankiss Ágnes helyére választotta meg kilenc évre az Országgyűlés.

A Médiatanács új tagja 2010-ben végzett a Pázmány Péter Egyetemen, majd francia nyelvű jogi képzéseken vett részt. 2011 és 2016 között projektmenedzserként, hírközlési jogi szakértőként dolgozott az NMHH-nál. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a többi között űrjoggal foglalkozik.

Az elnökkel együtt öt tagot számláló Médiatanács az NMHH önálló hatáskörű, az Országgyűlés felügyelete alatt álló szerve. Feladata egyebek mellett a médiatörvény, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló médiaalkotmány betartásának ellenőrzése. A testület pályáztatja meg a rádiós frekvenciákat, felügyeli a rádió- és tévéműsorokat, ellenőrzi a médiaszolgáltatókkal kötött hatósági szerződések betartását.