A Magyar Liberális Párt ügyvivője politikai nyilatkozatként nyújtja be a parlamentnek a Sargentini-jelentés teljes szövegét, és azt kéri, hogy arról a képviselők név szerint szavazzanak.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

A Liberálisok ügyvivője, független parlamenti képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, bízik abban, hogy kezdeményezése nem bukik el a bizottsági szakaszban és a javaslat az Országház plenáris ülése elé kerül. Bősz Anett indoklásként közölte: a magyar miniszterelnök a polgárok akarata ellenére tesz, amikor Strasbourgban vagy Brüsszelben kritizálja az uniós intézményeket.

Bősz Anett szerint az Európai Parlament joggal kéri számon az európai értékek betartását az Orbán-kormányon. A Fidesz ugyanis az elmúlt években „szisztematikusan leépítette a magyar jogállamot és foglyul ejtette a demokráciát”.

Orbán illiberális politikája hazánk uniós tagságának és támogatásának felfüggesztéséhez vezet, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Magyarországot végül kizárják az európai közösségből – mondta Bősz Anett. A magyar társadalom az Európai Unió tagállamai közül az egyik legelkötelezettebb az uniós tagságunk iránt – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Orbán Viktor és a Fidesz viszont a magyar választók akaratával szemben kormányozta hazánkat Európa szégyenpadjára – mondta.

„Akik a Sargentini-jelentés ellen szavaznak, azok a magyar emberek szabadsága ellen szavaznak. Akik a Sargentini-jelentés ellen szavaznak, azok Magyarország uniós szavazati jogának a felfüggesztésére szavaznak. Akik a Sargentini-jelentés ellen szavaznak, azok a demokrácia és a jogállam leépítésére szavaznak” – zárta sajtótájékoztatóját Bősz Anett, és arra kérte a képviselőket, védjék meg a magyar demokráciát és hazánk uniós tagságát.

A politikust megkérdezték a Gyurcsány Ferenc DK-elnök által meghirdetett keddi tüntetésről. Bősz Anett azt mondta, hogy amikor egy párt „adott esetben kisajátítani kíván egy ügyet, (…) ahhoz nem feltétlenül kell csatlakozni”, ezért ezen a demonstráción a Liberálisok nem vesznek részt. Amennyiben széles körű ellenzéki megmozdulásról van szó, akkor viszont számíthatnak a Liberálisokra – tette hozzá.