Fotó: képernyőkép, ATV
Hirdetés

A lap úgy fogalmaz:

„magának többszörösen ellentmondva, új magyarázattal állt elő Karácsony Gergely a városháza-gate kapcsán”.

A főpolgármester az ATV Egyenes beszéd című, péntek esti műsorában arról beszélt, hogy Barts J. Balázsnak, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának volt felhatalmazása arra, hogy egyebek mellett a városháza bérléséről tárgyaljon különböző befektetőkkel.

– Adott esetben a bérlés belefér. A bérlés belefér, viszont hogy eladjuk, az nem – hangoztatta Karácsony, hozzátéve: az Anonymous által közzétett hangfelvételen Barts részben azzal a célból beszélgethetett a befektetőkkel, hogy a bérleti konstrukciót tesztelje rajtuk, ami szerinte egyébként nem volt népszerű.

Karácsonyék a teljes tagadástól kezdve a kulturális célú hasznosításon át jutottak el a bérbeadási szándékok beismeréséig, és a pénteki televíziós műsorban a főpolgármester már azt is elismerte, hogy egy újonnan létrehozott épületbe költöztetnék a Főpolgármesteri Hivatalt. 

Korábban írtuk

A kiszivárgott hangfelvételt a főpolgármester nevezte már a kormányzat által megkomponált, „kamutárgyalásnak”, amivel a főváros vezetése szintén saját magával került ellentmondásba, hiszen Karácsony azt is állította, a vagyonkezelő vezetőjének jelentésében az szerepel, hogy a tárgyalásokat még Tarlós István városvezetése idején kezdeményezték a hangfelvételeken megemlített üzletemberek.

Szintén különös körülmény, hogy míg a városvezetés mindössze egy fegyelmit osztottak ki Barts J. Balázsnak, mivel Karácsonyék eddigi kommunikációja szerint Barts. J. Balázs felhatalmazás nélkül, a főváros vezetése háta mögött – őket félrevezetve – tárgyalt a fővárosi önkormányzat legértékesebb ingatlanának eladásáról.

A műsorvezető kérdésére Karácsony Gergely azt felelte, hogy továbbra is megvan a bizalom Barts iránt, az elmúlt hét évben végzett munkája alapján.

Amint megírtuk: pénteken reggel újabb videóval jelentkezett Anonymous. A Demokratának is megküldött felvételen azt mondja, bár a főpolgármester és környezete „kezdi kapiskálni, mi a helyzet, de még mindig nem mondanak igazat, sőt, próbálják másokkal elvitetni a balhét” – utalva valószínűleg arra, hogy a napokban felmerült, akár meneszthetik is a vagyonkezelő vezetőjét az előző, szintén Anonymous által nyilvánosságra hozott felvétel miatt, ahol üzleti körökkel beszélgetett a Városháza lehetséges eladásáról.

– Márpedig hazudni és nem vállalni a felelősséget nem szép dolog – mondja a rejtélyes álarcos.

– Miért állítják, hogy tavaly novemberben elvetették a Városháza eladásának ötletét? Pedig a tárgyalások egészen mostanáig tartottak és éppen arról szóltak, amit mindig is mondtam. Csak azóta megijedtek – teszi hozzá Anonymous, majd újabb hangfelvételt mutat be, amelyen ismét a múltkori szereplők – egyebek mellett Barts J. Balázs – hallhatók.

Barts itt azt mondja, a legjobban az a lehetőség tetszett a döntéshozóknak, hogy ne menjenek el a jelenlegi helyszínről, mert az túl nagy támadási felületet jelentene, „és ha van érdeklődő, adjuk el az egész épületet”

– Itt a régi városfal, tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé, és nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a hatvanezer négyzetméteres épületet valaki megvenné-e.

A vagyonkezelő vezetője szerint az volt a döntés, hogy a régi városházi épületet és a telek nagy részét el kell adni, és mellette új irodaházat építeni a városházi hivatalnak. Ez egyébként, mint a videóban elhangzik, szerinte is „a legjobb beépíthető telke a városnak”, az pedig tudvalévő, hogy a Városháza műemléképülete is rendkívül értékes.

Végül Anonymous elmondja: ez a beszélgetés a vagyonkezelő Attila úti épületében zajlott 2021. május 5-én 14 órától Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában.