Palkovics László kiemelte, a védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése, amely hat csoportban, az adott szektorban érdekelt iparvállalatokat is tömöríti, irányításuk pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik majd.

Hirdetés

Hozzátette, a klaszterek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul, de lesz – egyebek mellett – légi, lőszereket előállító, illetve kiberrendszerek fejlesztésére szolgáló védelmi ipar centrum.

A miniszter beszélt a felsőoktatásnak szánt több mint 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról. Elmondta, hogy a pénzt felsőoktatási innovációs parkok kialakítására, a felsőoktatás szakképzéssel való „összekapcsolására” és intézményi fejlesztésre fordítják majd.

Az összeg mértékét úgy lehet érzékeltetni, hogy az előző uniós ciklusban a felsőoktatásra és a kutatásra 370 milliárd forintot költöttek, ehhez képest most 1509 milliárdot fordítanak ezekre – jegyezte meg a miniszter.

Korábban írtuk

A felsőoktatási modellváltásról azt mondta, az állam által létrehozott vagyonkezelő alapítványok mint fenntartók révén az intézmények szabadabban működhetnek.

„Azt reméljük ettől a modelltől – s tulajdonképpen ezek azért elkezdtek beigazolódni -, hogy egy lényegesen dinamikusabb, egyszerűbb, jobb működési módot tudnak majd az intézmények produkálni” – fogalmazott Palkovics László.

A gazdaságfejlesztési zónák kialakítása kapcsán a miniszter felidézte, „elég sajátos” megállapodást kötött a kormány a Rheinmetall ipari csoporttal, hiszen közösen létrehoztak egy társaságot, amelyet 51 százalékban a német cég, míg 49 százalékban egy állami tulajdonú vállalat birtokol.

Palkovics László szerint ez a modell kiválóan működik, amit alátámaszt, hogy a német céggel folytatott első megbeszélések után hat hónappal már el is kezdték megépíteni a gyárat Zalaegerszegen.

„Én azt hiszem, ez egy kiváló példája annak, hogy a jövőben – nem is csak a hadiipar területén, hanem mondjuk az élelmiszeripar területén – milyen hasonló megállapodásokat tudunk kötni külföldi technológiai vállalatokkal, de úgy, hogy jelentős magyarországi rész is legyen benne” – mondta a miniszter.