Hirdetés

Jámbor András Imre (Párbeszéd) kifejtette: a költségvetési tervezet „az orbáni megszorítások költségvetése”. A nagy cégeknek többet kell beadniuk a közösbe, ezért minden különadóval egyetért, amely a nagyvállalatokat adóztatja – mondta. Hozzátette: a fogyasztás helyett a vagyont, a munka helyett a tőkét kellene adóztatni, és azokat kell adóztatni, akik elbírják a megszorítások súlyát, vagyis a gazdagoknak kell fizetniük.

Úgy látja, ezzel szemben a kormány az emberekkel fizetteti meg a gazdaságpolitikája árát, miközben sok fontos kérdéssel – például az oktatással, az egészségüggyel – nem foglalkozik és folytatja az eddigi rossz gazdaságpolitikát.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta: az élet rácáfolt a képviselő által mondottakra, a baloldalon megfogalmazott elképzelések ugyanis hétszázalékos gazdasági visszaesést hoztak, amikor válságot kellett kezelni, miközben a mostani kormány válságkezelése nagy gazdasági növekedést hozott. Az ellenzék tíz éve kritizálja a rezsicsökkentést, most pedig az extrapofitadót bírálja, ezzel pedig azokat védi, akik ennek a válságos időszaknak a haszonélvezői: a bankok érdekeit védi az extraprofitadó bírálatával – fogalmazott.

Az államtitkár kifogásolta, hogy amikor a baloldal kormányon volt, emelte az adókat, most ellenzékben viszont adócsökkentést követel a kormánytól.

Korábban írtuk