A somogyi megyeszékhely polgármestereként is dolgozó politikus felidézte: október elején fordult Ursula von der Leyenhez, kérve az orosz-ukrán háborúval összefüggő európai uniós szankciós politika megváltoztatását, és azt, hogy tegyék elérhetővé Magyarországnak a felzárkózási és helyreállítási alap forrásait. Kezdeményezéshez a magyarországi települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.

Hirdetés

Ebből az elmúlt három évtizedben példa nélküli összefogásból bántóan hiányzik a legnagyobb önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, de csatlakozni még nem késő – jegyezte meg a politikus.

Szita Károly szavai szerint a brüsszeli szankciós politika eredményeként elszabaduló, minden magyar ember életét megnehezítő, az önkormányzatok működését veszélyeztető energiaárak témája pártok feletti ügy, túlmutat a napi politikán.

„Kérjük Budapest vezetését, tegyék félre a napi politikai ügyeket, csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz, vállt, vállnak vetve küzdjünk, hogy a brüsszeli szankciós politika ne sújtsa, hanem segítse a magyar településeket, a magyar önkormányzatokat” – mondta.

Szita Károly szerint „mára egyértelművé vált: az elhibázott szankciós politika romba dönti Európát”, a magyar embereknek járó, visszatartott forrásokból mostanra energiatakarékossági beruházások is megvalósulhattak volna.

A politikus megjegyezte: levele több mint egy hónappal ezelőtt megérkezett Brüsszelbe, ő és immár 2551 magyarországi település várja Ursula von der Leyen válaszát.

Korábban írtuk