Fotó: MTI/Nemes János
Iskolabuszra szállnak az orosz-ukrán háború elől menekülők az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre
Hirdetés

Azt írták: a napokban megjelent kormányrendelet értelmében azok folyamodhatnak menedékes elismerés iránti kérelemért, akik az Ukrajnában folyó fegyveres harcok elől menekülő ukrán állampolgárok, illetve családtagjaik, valamint akiket Ukrajna hontalannak vagy menekültnek ismert el.

Azok a nem ukrán, harmadik országbeli állampolgárok, akik szintén az orosz-ukrán konfliktus kitörését követően – 2022. február 24. után – érkeztek Magyarországra és Ukrajnában jogszerűen tartózkodtak, kérhetik hazatérésüket származási országukba, vagy meghatározott céllal kérhetnek tartózkodási engedélyt.

A főigazgatóság – mint kiemelték – a társszervekkel az orosz-ukrán háború első napja óta folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezését, és ellássa őket a szükséges okmányokkal, annak érdekében, hogy Magyarországon történő tartózkodásuk jogszerű legyen.

A csütörtök déli adatok alapján eddig 1677-en kérelmeztek Magyarországon menedékeskénti elismerést – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk