Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Hirdetés

A „Budavár, nem bódévár!” mottójú tiltakozó akciót elindító budaváriak számára továbbra is elfogadhatatlan, hogy V. Naszályi Márta a fa pavilonokat világörökségi és műemléki védettségű helyszíneken építené fel, miközben ráadásul még a helyi lakosok életét is tönkretenné a zsibvásári jellegű vendéglátóhelyek létesítésével. A demokrata.hu megkeresésére Gulyás Gergely, a budavári Fidelitas-szervezet vezetője elmondta, hogy a pavilonok budai Várba telepítésének terve olyan nagy felháborodást okozott, ami miatt az eredetileg csak a budavári lakosok között tervezett aláírásgyűjtést a szervezők mára kiegészítették olyan aláíróívekkel is, amelyeken az ország más részeiből is bárki kifejezheti a tiltakozását. A szervezők egy Facebook-csoporton (Budavári Lakosok Szövetsége) keresztül is várják az ügyüket támogatni akaró érdeklődőket.

A budavári civilek úgy látják, hogy most van itt az ideje a tiltakozásnak, mivel a pavilonok engedélyeztetési eljárásai még nem kezdődtek el, az I. kerület önkormányzatának képviselő-testülete pedig június második hetében veszi majd napirendre a fabódék telepítésének ügyét.

Korábban írtuk

A Fidelitas politikusa megjegyezte azt is, hogy V. Naszályi Márta eddig csak valótlanságokat állítva és kizárólag a sajtóban reagált a pavilonok miatti lakossági felháborodásra. A baloldali polgármester azt közölte, hogy a bódék tervezett helyén álltak már korábban is fabódék, valamint hogy szerinte a kerület megromlott költségvetési helyzete miatt indokolt a bevételt hozó pavilonok telepítése. Gulyás Gergely szerint azonban V. Naszályi Mártának ezek az állításai messze nem felelnek meg a valóságnak. Korábban ugyanis valóban voltak fabódék a pavilonok helyén, azonban csak ideiglenesen, egy-egy rendezvény alkalmából. A balliberális városvezetés most viszont kilenc hónap időtartamra tervezi a bódék kihelyezését. A vendéglátós pavilonok kihelyezését pedig valójában egyáltalán nem indokolja a kerület „hirtelen leromlott költségvetési helyzete”, mivel a pavilonokból tervezett 30 millió forinttal szemben a tavalyi önkormányzati választás után az előző városvezetés 7 milliárd forintos költségvetési többlettel adta át a kerületet a mostani, balliberális vezetésnek. A Budavári Önkormányzat testületi munkájában külsős szakértőként részt vevő politikus szerint egyébként V. Naszályi Mártának a fabódékkal való bevételszerzés helyett inkább a „luxuskiadások és a durván megemelkedett személyi költségek” visszafogásával kellene foglalkoznia.