Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ezúttal Bayer Zsolt kapcsán fröcsögött egyet közösségi oldalán.

A politikus Facebook-oldalán tett közzé egy képet a jobboldali publicistáról és Orbán Viktor miniszterelnökről, bejegyzésében Bayer Zsoltot stílustalansággal és durva macsósággal vádolja:  

Bayer Zsolt fideszes pártpropagandista mai cikkében az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának egyik hölgy tagját, Maria Noichlt „magukfajta hülyének”, idiótának, kreténnek nevezi. Azon állásfoglalás kapcsán teszi mindezt ez a derék bértollnok, amely a magyarországi nők helyzetét hivatott rögzíteni. Bayer stílustalan, macsó durvasága pontosan megmutatta, hogy a kormánypárt elitje miként is viszonyul a nőkhöz és a nőjogi kérdésekhez. Amíg a hozzá hasonló fröcsögők fémjelzik a Fidesz ideológiai propagandáját, addig a kormánypártiaknak nincs más dolguk, mint szégyenkezni.

Bayer Zsolt fideszes pártpropagandista mai cikkében az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának egyik…

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Mittwoch, 16. Mai 2018


Féligazságok, csúsztatások és hazugságok

Féligazságokkal és csúsztatásokkal telinek, ezért elfogadhatatlannak tartja az Európai Parlament nőjogi szakbizottságának a magyarországi helyzetről szóló véleményét Járóka Lívia, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője – írta meg a Magyar Idők.

Aláássa az Európai Parlament pártatlanságát a brüsszeli törvényhozó testület Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának (FEMM) a magyarországi helyzetről szóló véleménye, amely tele van rémhírekkel, féligazságokkal, csúsztatásokkal, félremagyarázásokkal és helyenként hazugságokkal, viszont egy olyan intézkedést, előrelépést sem említ meg, amely jó példaként szolgálna – nyilatkozta Járóka Lívia a Magyar Időknek.

A politikus szerint felháborító, hogy a német szociáldemokrata párti Maria Noichl nevével fémjelzett jelentésben a családnak a magyar alaptörvényben is rögzített fogalmát szűknek, illetve elavultnak tartják, de szavai szerint azt sem indokolja semmi, hogy a különvéleményben kiemelik a nők elleni erőszakot hazánkban, és arra hivatkozva az isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására szólítják fel Magyarországot, mintha nálunk több erőszak érné a nőket az uniós átlagnál.

– Több roma szervezet szakértőjével is egyeztettem, és ez alapján kijelenthetem, hogy a dokumentum azon állítása is megalapozatlan, hogy a cigány nőknek az orvosi ellátáshoz való joga csorbulna. Más témákban is tárgyaltam szakértőkkel – kormánykritikus szervezetek részéről is –, ám a velük való konzultáció után úgy látom, hogy semmi nem támasztja alá a jelentésben foglalt bírálatokat.(A teljes cikket IDE kattintva olvashatják a Magyar Idők oldalán.)

Fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata

Mint ismeretes, több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága, amely kedden szavazta meg a véleményét a témáról.

A 18:5 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák „újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára”, illetve azt, hogy Magyarországon nagyon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban. Aláhúzták: a magyar parlamenti képviselőknek csupán mintegy 10 százaléka volt eddig nő, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban, a kormányban pedig nem volt női miniszter.

Emlékeztettek rá, hogy az ország európai összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének egyenlőségi indexén.

A képviselők azt is hangoztatták, hogy a női egyenjogúság az európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezi, és sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Magyarország ezektől folyamatosan távolodik, és ezáltal egyre inkább elszigetelődik. Közölték: „az elmúlt pár évben súlyosan hanyatlott a jogállamiság, amelynek hiányában nem garantálhatók kellőképpen és megkülönböztetéstől mentes módon a nők és a kisebbséghez tartozó nők jogai”.

Aggodalmukat fejezték ki emellett azon „retorika és szimbolika miatt, amely a nőket anyai szerepükre redukálja, és csak e szerepükben ad nekik tiszteletet”, valamint a civil szervezetek szűkülő tere és ellenőrzés alá vonására irányuló kísérletek miatt, mondván, ezen fejlemények negatív hatással vannak számos jogvédő csoport működésére.

A szövegben emellett hangsúlyozták a nők önrendelkezési jogának fontosságát, kiemelve, hogy tiszteletben kell tartani a nők szexuális és reproduktív jogait, illetve elítélték a roma nők hátrányos megkülönböztetést, például az egészségügy területén. Felszólították a kormányt a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezmény ratifikálására, továbbá arra, hogy terjesszék ki a kapcsolati erőszak fogalommeghatározását a fizikai erőszak minden formájára.

Összegzésként leszögezték: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

demokrata.hu, MTI