Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Eladó a Városháza! feliratú transzparenst mutatnak demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén – ellenzéki javaslatra – vizsgálóbizottság felállításáról döntöttek a képviselők a Városháza-ügy miatt. Csakhogy mint Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője fogalmazott, Karácsony Gergely főpolgármester az általa benyújtott módosító indítványban konkrétan meghatározta, mire terjedhet ki a vizsgálat.

– Ez a módosító javaslat pontosan az ellentéte annak, mint ami az eredeti szándék. Mi azt kértük, hogy a bizottság minden részletet kivizsgálhasson, az ön módosítója azonban pontról pontra szabályozza, a testület mit vizsgálhat, mit nem. Mintha csak látszatvizsgálatra készülnénk. Az is meglepő, hogy a vizsgálat eredményéről december 15-én kell jelentést tennie a bizottságnak, nyilvánvaló, hogy ez rendkívül kevés idő az alapos munkára. Mennyire komoly a szándék ezzel a bizottsággal, főpolgármester úr? Meg fogjuk szavazni a módosítót azért, hogy a vizsgálat végre elkezdődjön, de el fogunk menni a végsőkig, nem fogunk félmunkát végezni, ezt jó, ha most tisztázzuk – mondta a közgyűlés ülésén Láng Zsolt.

Erre a problémára utal legújabb, a sajtóhoz pénteken eljuttatott videójában Anonymous is.

– Nem a lényeget keresik, hanem próbálják a saját igazukat alátámasztani – fogalmazott a maszkos alak Karácsony Gergelyék szándékáról – El kell őket keserítsem: ez nem fog menni. A tények magukért beszélnek – teszi hozzá, majd egy újabb hangfelvétellel ad „egy kis segítséget” a vizsgálóbizottságnak.

– Kezdjük is az eljárással. Vagyis miért is érte meg a vevőknek jutalékot fizetni a fővárosi maffiának – mondja az álarcos, aki szerint a felvételen hallható beszélgetésben Bajnai Gordon „két wallisos harcostársa”, Gansperger Gyula és Bodnár Dezső beszél erről.

Bodnár az eddigi felvételeken nem volt hallható, Gansperger viszont visszatérő szereplő. Róla és Bajnai Gordonról múlt héten még egy közös fotót is bemutatott Anonymous. Bajnai ezután egy Facebook-bejegyzésében bagatellizálni próbálta Gansperger Gyulához fűződő kapcsolatát, amelyről azt állította, hogy 2005 óta csupán szórványos volt. Csakhogy ekkor egy újabb hangfelvétel bukkant elő, amelyen már úgy fogalmazott az üzletemberről, hogy Gansperger „régi harcostársam, ez sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon”.

Ez benne van az árban

– Majd beleszólhatunk, hogy milyen legyen így a pályázat. Hogyha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázati kiírásba – mondja Gansperger Gyula a mostani hanganyag elején, vélhetően egy potenciális befektető képviselőjének.

– Az a lényeg […], hogy rátok lesz kiírva a pályázat. Testre szabottan – erősít rá Bodnár Dezső.

– Ez benne van az árban? – kérdezi a befektető.

– Ez benne van az árban. Ezt a Zsolttól tudom, ez nagyon-nagyon erőteljes, nagyon brutálisan, így fogalmazott, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit őt akarnak – mondja Berki Zsolt kapcsán Bodnár.

Hogy Berki Zsolt mekkora ember lehet a Városházán, arról Gansperger Gyula beszél a befektetőnek.

– A faszi úgy mozgott az én pályázatom alatt ott a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató. […] Tehát felhívta a pénzügyi vezető hölgyet, hogy adja ki az igazolást nekem, küldje el, mert a Gansperger úrnak szüksége van rá. És baszd meg, jött. […] Van egy kis hölgy, valami […], aki foglalkozik az ügyünkkel. Figyi, az naponta hívott, mi van, izé, satöbbi. Minden, amit akartam, mindenben segített.

Ekkora ember ez a Berki Zsolt? – kérdezi döbbenten a befektető.

– Hát most mit csináljak? – reagál Gansperger.

– Semmit, hát nyilván – válaszolja a befektető.

Kapott egy ekkora felhatalmazást. Kapott egy ilyen mandátumot. Ennyi – intézi el röviden Bodnár Dezső.

Korábban írtuk

Zsolt tenyeréből eszik

Gansperger ezután bővebben is részletezi a városházi gyakorlatot.

És mielőtt kiírták a pályázatot, én elolvastam a pályázati szöveget, és mondta a Zsolt, jó lesz nekem? Mondtam, jó. Nem volt egy bonyolult dolog, érted. […] De akkor is. Tehát lehetett volna beleírni, hogy csak cukrászdát építhetek rá, most mondtam valami hülyeséget, de nem volt semmi ilyesmi, érted.

Később újfent Berkiről és a Városházán betöltött szerepéről esik szó, illetve Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével való kapcsolatáról.

De ő a Zsolttal jó kapcsolatot ápol? – kérdezi a befektető.

Olyannyira jó kapcsolatot ápol, hogy amikor vártunk a találkozásra, akkor a Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé – meséli Bodnár.

És kezet fogott vele – mondja a befektető.

– Nem csak hogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Tehát magyarul a Zsolt kezéb… tenyeréből eszik. Én láttam ezt, mert én még hamarabb érkeztem oda.

– Valószínűleg többet adnak neki, mint a fizetése – jegyzi meg erre a befektető.

Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Barts-csal – mondja Gansperger Gyula.

– Úristen – reagál elhűlve a befektető.

Nyolc-tíz százalék

Ezután egy konkrét ingatlanról esik szó a felvételen, ami 5,2 milliárd forintba kerül, de mint Bodnár Dezső magyarázza, „le tud menni ötmilliárdig” és „ki tudják írni úgy a pályázatot, hogy te tudd megvenni”. Ugyanezzel a „konstrukcióval”.

És az ár az mi? Nem tudod? – kérdezi a befektető.

Hát, jelen pillanatban ötkettő.

– De úgy? – kérdezi a befektető.

– Hát… Durván 8-10 százaléka a dolognak – mondja Bodnár.

Tehát minél nagyobb a izé, annál kisebb azért gondolom a százalék – értelmezi a hallottakat a befektető.

Tíz százalék az, amit szeretnének, az már megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg – válaszolja Bodnár, aki ezután egy másik ingatlan kapcsán úgy fogalmaz, „az van nekem mondva, csináljuk meg az elsőt, ez legyen a puding próbája”.

– Ha látják a ti pozitív hozzáállásotokat, ti látni fogjátok azt, hogy mi a pályázati kiírás, azt véleményezhetitek, hogy mit írjanak még bele, úgy lesz kiírva a pályázat, ahogy nektek kell, jó legyen, utána már lehet indítani az egész projektcsomagot, amit leírtál – mondja végül Bodnár.

Ki kicsoda?

Gansperger Gyula

Üzletember, közgazdász, a kilencvenes években előbb a Fidesz delegáltja volt az ÁPV Rt. felügyelőbizottságában, majd 1998 és 2001 nyara között az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója volt. Bár a baloldal emiatt igyekszik a Fideszhez kötni, a valóságban már a 2000-es évek elejétől jó kapcsolatot ápol Bajnai Gordonnal: 2002-ben helyezkedett el a Wallisnál, majd, éppen Bajnai után, 2005 novemberében ő lett a Wallis Rt. vezérigazgatója. Bajnai maga is több mint barátnak, harcostársának nevezte.

Berki Zsolt

Annak a Northern Rock Kft.-nek a tulajdonosa, amely az Index által nyilvánosságra hozott szerződés szerint megbízást adott a budapesti Városháza eladására. Az ő nevét emlegette a egy korábbi felvételen Gansperger Gyula úgy, hogy „a jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem, az csak a Kiss Ambrus felé van”.

Barts J. Balázs

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója, akinek a neve a botrány kirobbanása óta kiszivárgott hangfelvételeken rendre előkerül.

Karácsonynak mindenről ugyanaz jut az eszébe, Bajnai perel

Fotó: képernyőkép, Facebook

Bár egy korábban kiszivárgott felvételen még maga Bajnai Gordon is beszélt a tárgyaláson harcostársaként emlegetett Gansperger Gyula mellett, pénteki Facebook-posztja szerint Karácsony Gergely a Fideszt és az oroszokat sejti a botrány mögött.

„Tisztelt Anonymus úr, kedves Antal! Nagyra értékelem szavait, amelyek szerint segíteni kívánja a fővárosi vizsgálóbizottság munkáját, annak kiderítését, hogy általam ismeretlen NER-es figurák és Putyin-közeli, kormány által is támogatott oligarchák milyen alapon beszélnek a fővárosi vagyongazdálkodást érintő ügyekről, mi köze ennek a világszerte tapasztalt jelenséghez, hogy az orosz titkosszolgálat a maga kompromat-módszereivel igyekszik beavatkozni a választásokba” – írta Karácsony, aki szerint a pályázati kiírások „sablon szerint készülnek, azokban olyan feltételek nem szerepelnek, amelyek a potenciális vevők körét leszűkítenék”, a „Gansperger nevű” szerinte „NER-es, a Fidesz és az Orbán-család könyvelője”, míg Berki Zsoltot „a városvezetés egyetlen tagja által sem ismert, NER-es ingatlanosnak” nevezi…

Gansperger Gyula és Bajnai Gordon az Anonymous által közzétett képen…

Bajnai Gordon ugyancsak a Facebookon reagált.

„Ezek a furcsa, a hatalom érdekeiért (és nem ellene) harcoló »Anonymusék« néhány percnyi töredékmondatra vágják szét a közel 1 órás beszélgetést. Céljuk nyílvánvalóan az, hogy ezáltal a fehéret feketének állítsák be, mondataim célját és értelmét kiforgassák, jelentésüket az ellenkező irányba módosítsák. Ez viszont ma Magyarországon bűncselekménynek számít, 1-5 évig terjedő börtönnel sújtható.Ezért a mai napon büntetőfeljelentést teszek ismeretlen (Anonymus) tettes és persze a mögötte álló felbújtók ellen is” – írta a baloldali üzletember-politikus.

Erről a felvételről van szó: