Fotó: MTI/Varga György
Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Zalaegerszegért díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen a zalaegerszegi városi díszteremben 2021. december 17-én

Varga Judit a Zalaegerszegért díjak átadása alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta: az Európai Unió mottója az egység a sokféleségben, amelyben „az egység legalább olyan fontos, mint a sokszínűség”.

Hirdetés

Ezért fontos, hogy a helyi identitást ápoljuk, fejlesszük és továbbadjuk a fiataloknak, mindezt pedig úgy tudjuk elérni, ha „láthatóságot” biztosítunk azoknak az embereknek, akik a helyi közösség oszlopai – hangoztatta.

Zalaegerszeg vezetése nagy hangsúlyt fektet a lokálpatrióta szemlélet erősítésére, a Zalaegerszegért díjakat 28 év óta minden esztendőben átadják. Aki lokálpatrióta, nemcsak szűkebb pátriájára, a hagyományaira, a történelmi és szellemi kincsekre büszke, de igyekszik ezen értékeket megőrizni és újakat teremteni – vélekedett Varga Judit.

A miniszter kifejtette: a kitüntetések, díjak egyidősek a társadalmi együttélés kezdetével, egy országnak vagy egy város vezetésének mindig fontos volt, hogy kifejezze megbecsülését azoknak, akik „munkájukkal, hőstetteikkel kimagasló eredményeket értek el”. A kitüntetés az egyénnek „visszajelzés a társadalom, a nemzet, a haza részéről, hogy amit tesz, az nemcsak értékes, hanem szükség is van rá”.

Korábban írtuk

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy nem létezik közösség bizalom nélkül, lelkes, hiteles egyéniségek nélkül. A kitüntetetteket tevékenységük, életútjuk, eredményeik tették méltóvá az elismerésre, mert „az életnek csak a szolgálat adhat értelmet, többet kell tenni a világért, mint amit a világ adhat nekünk”.

Az 1993-ban alapított Zalaegerszegért díjakat eddig 232 magánszemély és 39 szervezet érdemelte ki, és idén további nyolc magánszemély és két szervezet képviselője vehette át. A díjátadóval együtt bemutatták azt a – helyi díszpolgárok kezdeményezésére megalkotott – Zalaegerszegi hitvallás elnevezésű dokumentumot, amelynek egy példányát a városházán helyezik el.