„Védjétek meg alkotmányos jogaitokat” – fogalmazott a szerdán közzétett online üzenetében Shou Zi Chew. „Gondoskodjatok róla, hogy a hangotok meghallgatásra találjon. Az Egyesült Államokban élő 170 millió Tiktok-felhasználó továbbra is meg kell hogy tudja osztani történeteit a platformon a rokonokkal, a barátokkal és a szenátorokkal is” – mondta.

Hirdetés

Szerdán az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta a kínai internetes óriásvállalatot, a Bytedance-t leányvállalata, a TikTok eladására kényszerítő törvényt. Ellenkező esetben betilthatják a sikeres videoplatformot. A Bytedance-t azzal gyanúsítják, hogy hozzáférést biztosíthat a Kínai Kommunista Pártnak a felhasználói adatokhoz.

A képviselőház után az amerikai szenátus dönt az ügyben. A Tiktok vezetője ezért felhívást intézett a felhasználókhoz, hogy lépjenek kapcsolatba szenátoraikkal. Néhány befolyásos szenátor már felszólalt a törvényjavaslat ellen.

A Fehér Hár már jelezte, hogy Joe Biden elnök alá fogja írni a törvényt ha mindkét ház elfogadja. Peking a „zsarnoki magatartás” jeleként értékelte az amerikai lépést és utalást tett rá, hogy az „elkerülhetetlenül bajba fogja sodorni az Egyesült Államokat”.

Korábban írtuk

A republikánus volt elnök és valószínű elnökjelölt, Donald Trump is a héten a Tiktok betiltása ellen emelt szót, ami azonban hátraarcot jelent korábbi álláspontjához képes. Elnöksége idején még az alkalmazás feletti felügyelet elvételét szorgalmazta a Bytedance-től.

A Tiktok használatát adatvédelmi aggályok miatt már betiltották a vállalati mobiltelefonokon az Egyesült Államokban. Az alkalmazás országos betiltására irányuló korábbi kezdeményezések azonban nem vezettek eredményre.

A Tiktok a használati idő tekintetében már rég megelőzte a versenytársakat, például a Facebookot és az Instagramot. A Tiktoknak világszerte több mint egymilliárd felhasználója van.