A sportvezető az ausztráliai mezeifutó-világbajnokság helyszínén elmondta, hogy először a doppingkérdésben kell dönteni, s majd csak utána kerülhet sorra az orosz atlétákra – és a fehéroroszokra – a háború miatt tavaly februárban kiszabott eltiltás. Utóbbi miatt a 2022-es fedett pályás és szabadtéri világbajnokságon még azok sem szerepelhettek az ország képviselői közül, akik a dopping miatti országos eltiltás alól egyéni mentességet kaptak.

Hirdetés

Az orosz szövetséget az országban feltárt átfogó doppingrendszer miatt 2015-ben függesztették fel, a riói olimpián ezért egyáltalán nem indulhattak orosz atléták. Később a WA lehetőséget adott egyéni kérelmek beadására az orosz sportolóknak, s akiknek elfogadták a beadványát, azok semleges színekben ott lehettek a viadalokon. Így nyert például semlegesként Tokióban olimpiai bajnoki címet Marija Laszickene női magasugrásban, aki szintén semlegesként diadalmaskodott két szabadtéri és egy fedett pályás vb-n is. 

A WA tanácsa az immár közel nyolcéves felfüggesztésről tárgyal majd márciusban, és állást foglal arról, hogy az orosz szövetség megtette-e a szükséges lépéseket a büntetés feloldásához a számára meghatározott ütemtervnek megfelelően.

„A tanács a visszahelyezéshez szükséges ütemterv orosz végrehajtását ellenőrzi majd, de csak a rendszerszintű doppingolás által a sportágunkat ért támadásra koncentrál. Csak ennek a kérdésnek a lezárását követően térhetünk át a másik kérdésre” – jelentette ki Coe, hangsúlyozva, hogy az Ukrajna megtámadása miatt életbe léptetett büntetés feloldására márciusban nem lát esélyt, mert a tavalyi határozatot kiváltó okok jelenleg is fennállnak.

Korábban írtuk

A kérdés azért merülhetett most fel, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemrég úgy döntött, fontolóra veszi annak a lehetőségét, hogy az orosz és fehérorosz sportolók bizonyos feltételek teljesítése esetén, semleges színekben visszatérhessenek a nemzetközi sportéletbe.