Fotó: Fortepan / Négyesi Pál
A Salmson típusú gépkocsiban Szmick Viktor, a Magyar Túraút verseny résztvevője
Hirdetés

Európa első olyan autóversenyét, amelyen már nem csak gőzhajtású kocsikkal indultak, 1894-ben a Le Petit Journal párizsi újság rendezte meg, mégpedig azzal a céllal, hogy növeljék a lap eladásait. Ahogy az a későbbiekben még sokáig jellemző volt a sportágra, a futam nem körpályán zajlott, hanem várostól városig: az indulóknak a 126 kilométeres Rouen–Párizs-útvonalat kellett teljesíteniük. A szervezők célja elsősorban nem az volt, hogy a leggyorsabbat díjazzák, hanem hogy a közel két tucat résztvevő közül megtalálják azt, akinek az autója leginkább alkalmas a közúti közlekedésre. Így aztán hiába győzedelmeskedett óránkénti 18,6 kilométeres átlagsebességű, féltonnás gőzmonstrumával a francia autóipar úttörője, Jules-Albert de Dion gróf, csupán különdíjban részesült, a babérokat két benzines jármű sofőrje arathatta le. Noha a megmérettetés egyfajta tesztverseny volt, közrejátszott abban is, hogy az emberiség felfedezze, az autó tömegek szórakoztatására is alkalmas, a viadalok pedig közismertté tehetik a részt vevő márkákat.

Az első mérföldkő

A hazai autóversenyzésről legtöbbünknek a közelmúlt hőse, Baumgartner Zsolt, a Forma–1-es világbajnokság történetének eddigi egyetlen magyar résztvevője és pontszerzője jut elsőként eszébe, holott már a sportág megszületésénél is jelen voltunk, mi több, épp egy honfitársunk nyerte meg a száguldó cirkusz ősének tekinthető Grand Prix legelső futamát. Az erdélyi szász gyökerekkel rendelkező Szisz Ferenc 1906-ban írta be nevét a történelemkönyvekbe, mi­után nem talált legyőzőre a francia auto­mobilklub szervezte 105 kilométeres Le Mans-i nagydíjon. Az akkor krisztusi korban lévő fiatal férfi a Renault színeiben versenyzett: az okleveles gépészmérnök tesztelési osztályvezetőként évekig dolgozott a cégnél, szabadalmai pedig jelentősen hozzájárultak, hogy a márka világhírnévre tegyen szert.

Hogy hazánk bekapcsolódhatott a nem­zetközi autósport vérkeringésébe, abban gróf Zichy Béla Rezső diplomáciai kapcsolatainak is nagy szerepe volt. A századforduló évében alapított Magyar Automobil Club (MAC) elnökének közbejárására sikerült ugyanis elintézni, hogy 1909-ben a porosz Henrik hercegről elnevezett túraút hazánkat is érintse.

Önálló magyar autóversenyre természetesen már ezelőtt is sor került: 1901-ben az I. Nemzetközi Automobil-kiállítás betétfutamaként tartották meg a legelső hivatalos futamot, amely a pestiek körében csak Tattersallként emlegetett Nemzeti Lovarda 2100 méteres körpályáján zajlott. A következő évtizedben gyors léptekben nőtt a sportág népszerűsége: az arisztokrácia körében egyre többen kaptak kedvet, hogy a volán mögé üljenek, és egy-egy túraút során tegyék próbára vezetői tudásukat. A tízes évek elején egymást követték a grandiózus megmérettetések: az úttörő Kiskocsi-verseny 1289 kilométeres útvonala a történelmi Magyarország határain belül 18 vármegyén haladt át, de volt olyan túra is, amely Budapesttől Konstantinápolyig vagy a Tátrától az Adriáig tartott. A világháború aztán erre a sportágra is rányomta bélyegét: a versenyzők többségét besorozták katonának, gépjárműveiket pedig szintén harcra fogták.

Szisz Ferenc versenyzés közben
Korábban írtuk

Elsők között az első

Szisz Ferenc 1900 tavaszán Párizsban telepedett le, ahol okleveles gépészként a Renault cégnél talált munkát. Találmányaival és újításaival jelentősen javította a cég gyártotta autók versenyképességét. 1903-ban a csapat versenyzőjévé lépett elő. Az 1906-os Grand Prix-n elért teljesítményével Európa-szerte népszerű lett, képeslapok, plakátok készültek róla. Pénzjutalma mellett soron kívül állami elismerést és francia állampolgárságot kapott. Az első világháború után saját autójavító műhelyet üzemeltetett. 71 évesen, tüdőgyulladásban hunyt el. Az auffargisi temetőben helyezték örök nyugalomra. Franciaországban köztéri alkotások és múzeumok őrzik emlékét, a Hungaroring első kanyarját róla nevezték el, 2003 óta pedig az új főbejárat előtt autós szobra fogadja a látogatókat.

Fotó: Fortepan / Francia Nemzeti Könyvtár
Voie de la Liberté, a későbbi győztes Szisz Ferenc Renault AK-ja a Francia Autóklub Nagydíjának (Grand Prix de l’ACF) rajtján 1906-ban

Meredek emelkedőn

A trianoni békediktátum okozta területvesztés következtében a magyar autósport vezetői reformokra kényszerültek: 1920-tól túraútvonalak helyett hegyi bajnokságokat szerveztek. Ekkoriban rajtolt el az első sváb-hegyi verseny, amely idővel Magyarország legrangosabb erőpróbája, majd az Európai Hegyi Bajnokság egyik futama lett. Az időközben királyi jelzővel gazdagodó MAC-nak köszönhetően a sportág lassacskán intézményesülni kezdett, országszerte klubok alakultak, s egyre több vállalkozó kapcsolódott be a sportág mindennapjaiba. Ahogy nőtt a magyarországi betonúthálózat, úgy terjedtek el a sebességi futamok, a halálos balesetek növekvő száma miatt azonban a versenyek világszerte egyre inkább átkerültek a körpályákra. Ekkortájt épültek a kontinens ismert ringjei, köztük a monzai, a nürburgi vagy a belga Spa-Francorchamps. A gépek küzdelmét már hazánkban is tízezrek követték egy-egy helyszínen, ezeknek gyakran még Horthy Miklós is szemtanúja volt.

Fotó: Fortepan / Szávoszt-Vass Dániel
1928. évi Magyar Túraút autóverseny, Ernst-Günther von Wentzel-Mosau Mercedes S sportkocsijával

A kormányzó 1936-ban tiszteletét tette az I. Magyar Grand Prix-n is, amelyre a Népligetben került sor. Az emlékezetes nagydíj résztvevői, köztük a kor legnevesebb autóversenyzői összesen 250 kilométert tettek meg a főváros közkedvelt parkjában; elsőként a Repülő Mantovai­ként emlegetett Tazio Nuvolari ért célba, az egyetlen magyar induló, Hartmann László pedig hetedik lett. Ő volt az első hazánkban, aki részben a versenyzésből élt. Kezdetben Bugattival járta a nemzetközi versenypályákat, aztán Maseratikat használt, 1937-ben az olasz cég tesztpilótaként alkalmazta, de hiába állt nagy karrier előtt, egy évvel később a Tripoli Nagydíjon egy súlyos baleset következtében életét vesztette.

Végzetes baleset

Hartmann László, az európai hírű magyar pilóta 1938-ban, a Tripoli Nagydíjon állt utoljára rajthoz, piros-fehér-zöld színűre fényezett Maseratijával. A későbbi Forma–1-es világbajnok Giuseppe Farina Alfa Romeójának jobb hátsó kereke a fej fej melletti küzdelem során beakadt Hartmann autójának bal első kerekébe. Kocsija a szalmabálákat elsodorva a pálmafák tövének csapódott, a szerencsétlen versenyző gerinctörést szenvedett, amelybe kórházba szállítását követően belehalt. A rákoskeresztúri Új köztemetőben helyezték örök nyugalomra.

Romokból a fellegvárig

A második világháború időszakában a versenyek szüneteltek, az autóállomány nagy része a harcok végére megsemmisült vagy országhatáron kívül rekedt. A kommunista országvezetés 1948-tól elsősorban a motorsportot támogatta, az autóversenyzés úri voltából eredően csak megtűrt szakág volt. Néhány lelkes egykori versenyző roncsokból összeállított autókkal néhanapján megküzdött egymással a régi sváb-hegyi pályán, hivatalos bajnokságok azonban jó ideig nem voltak. Míg külföldön elindult hódító útjára a Forma–1-es világbajnokság, itthon csupán betétfutamokat rendeztek a motorkerékpár-versenyek keretén belül. Később javult ugyan a helyzet, 1953-ban létrejött az Autósport Bizottság is, az államosítások következtében azonban kizárólag egyesületi tagként állhattak rajthoz a versenyzők, hiszen a magántulajdonú autóhasználat tiltott volt.

Fotó: Fortepan / Saly Noémi
Mercedes túraautó egy budapesti verseny rajtjánál 1927-ben

Ezeken a szigorú szabályokon csak az 50-es évek végétől enyhítettek, ekkorra azonban jelentősen kicserélődött a versenyzők közössége: a hercegek, grófok, bárók, üzletemberek és iparvállalati vezetők helyett zömmel taxi- és teherautó-sofőrök, valamint autójavítóban dolgozó szakemberek alkották a pilóták körét. Utóbbiak már versenyautókat is építettek: gróf Festetics Ernő egykori Maserati versenyautója például Széles Tibornak, a IV-es számú autójavító raktárosának kezei között kelt életre. A 60-as, 70-es években már rendszeresek voltak hazánkban a nemzetközi versenyek, 1961-ben a Ferihegyi repülőtéren is tartottak egyet, amelyre kilenc nemzet összesen 29 járművel nevezett.

Hamarosan megkezdődött az autósport tömegsporttá fejlesztése, ennek részeként 1978-ban megalakult a Magyar Autó- és Motorsport Szövetség. Az évtized végén megkezdték egy autóversenyzésre alkalmas körpálya tervezését is, Kerepestarcsa és Mogyoród között épült fel a Hungaroring. 1986-ban pedig ismét magyar nagydíjat tartottak, lezajlott hazánk és egyben a keleti blokk első Forma–1-es futama, aminek köszönhetően Magyarország újra felkerült az autósport nemzetközi térképére. Idén nyáron 37. alkalommal rendezik meg a versenyt, amelyre olyan gyorsan elfogytak a jegyek, hogy pluszlelátókat kellett építeni. A Covid kirobbanása előtti évben, 2019-ben közel 290 ezren látogattak ki a rendezvényre annak négy napja során, idén azonban még ennél is több érdeklődőre számítanak a szervezők.

Világhírű gokartcsapathoz szerződött az ifjú tehetség

2022 izgalmas versenyévadnak ígérkezik a Gender Racing Team számára. A csapat legifjabb tehetsége, Gender Tamás Junior ismét Olaszországban versenyez. Az ifjú gokartos, miután tavaly egy pályán edzett a száguldó cirkusz nagymenőjével, a Ferrari istálló versenyzőjével, Carlos Sainzszal, két komoly bajnoki sorozatban is a hetedik helyezést érve el idén egy nemzetközileg sikeres gyári csapathoz, a Parolin Racing Karthoz igazolt. Ifjabb Gender Tamás szenzációs előrelépése részeként a WSK Super Master Series első három fordulójában a mini kategóriában élete eddigi legjobb időmérő eredményével mutatkozott be. Az ifjú tehetség versenyzőként lép a csapatfőnökként évtizedes tapasztalatokkal és sikerekkel – a Gender Racing formula autós csapatát üzemeltető – édesapja nyomdokaiba, aki kisfia gokartos pályafutása mellett a csapata útját is tovább egyengeti.

– 2020-hoz képest nagy léptékű változás volt, hogy nem csupán a Forma–4-essel, hanem a Forma–3-assal is ismét rajthoz álltunk a nemzetközi mezőnyben – mondja Gender Tamás. A csapatfőnök kiemelte, Szabó Nikolasnak köszönhetően teamük kiemelkedő versenyévre számít ebben a kategóriában is, a megújult technikával a tavalyi nagyszerű eredmények alapján akár az év végi F3-as bajnoki címeket is célul tűzhetik ki.