Miközben Magyarország gyermekvédelmi intézkedései – melyek nemcsak a genderpropagandának parancsolnak megálljt, hanem egyben védik a gyermekeket a visszafordíthatatlan és életveszélyes beavatkozásoktól, illetve azok következményeitől – folyamatosan éles bírálatok tárgyát képezik a baloldali hegemóniájú Európai Unió intézményrendszerében, addig a baloldalhoz keményen ragaszkodó, mainstream British Medical Journal (BMJ) orvosi kiadvány arról számolt be a közelmúltban, hogy

Hirdetés

a genderideológia továbbra is tele van orvosi és szakmai ellentmondásokkal, és semmiképpen semtekinthető egzakt tudománynak.

A BMJ tanulmányának bevezetéseként feleleveníti Yaeli Martinez történetét, aki 16 évesen kezdte el a hormonkezelést, majd a történtek hatására – sajnálatos módon – 19 éves korában az öngyilkosságba menekült.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek ellenére a genderideológia képviselői visszatérően hangoztatják azon álláspontjukat, hogy a kapcsolódó orvosi kezelések és beavatkozások nem ellentmondásosak, azokat szigorú tudomány támasztja alá.

A BMJ tanulmánya azonban óvatosságra int, és felidézi, hogy nemzetközi szinten az irányító testületek eltérő következtetésekre jutottak a nemi diszfória orvosi kezelésének biztonságosságát és hatékonyságát illetően.

Korábban írtuk

Egyebek mellett az ügyben illetékes svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács is arra a megállapításra jutott tavaly, hogy a „pubertás-blokkolók” és a hormonkezelés kockázatai „jelenleg meghaladják a lehetséges előnyöket”, de a Finnország közegészségügyi szolgáltatásait felügyelő ügynökség, az Egészségügyi Választási Tanács is hasonló irányelveket adott ki.

Ezzel szemben egyre nagyobb számban fordulnak a nemi klinikákhoz a nemi diszfóriával valójában nem rendelkező serdülők, akiken gyakran megfelelő pszichológiai feltárás nélkül és indokolatlanul elsietett módon végeznek el visszafordíthatatlan beavatkozásokat. A magukat fiúnak valló tinédzser lányok melleit eltávolítják, a még érő fiúkon és lányokon arcrekonstrukciós műtéteket végeznek, sőt alkalmanként olyan nemiszerv-rekonstrukciós műtétet is végrehajtanak, amely élethosszig tartó sterilizációt eredményez.

Mindezt úgy, hogy még a „tudomány” szakértői is kénytelenek elismerni, hogy semmilyen érdemi bizonyítékkal nem rendelkeznek az ellátások eredményességét és biztonságosságát illetően. Robert Garofalo, a chicagói Lurie Gyermekkórház serdülőgyógyászati osztályának vezetője például korábban úgy fogalmazott, hogy a bizonyítás továbbra is „kihívást jelent, […] mivel ez egy olyan tudományág, ahol a bizonyítékbázist most állítják össze”, és hogy az „bizonyos szempontból valóban le van maradva [a klinikai gyakorlattól]”. Garofalo emellett azt is kifejtette, hogy csak most kezdenek igazán olyan típusú kutatásokat végezni, amelyek során a nyújtott ellátások rövid, közép- és hosszú távú eredményeit vizsgálják.

Ugyanakkor nemcsak az egyes állami testületek, hanem az orvosi és a pszichológiai szakmai világ is kétségbe vonja a szélsőséges, elhamarkodott és veszélyes beavatkozásokat. A tanulmány ennek kapcsán idézi Sarah Palmer gyermekorvost, aki szerint gyors fejlődést tapasztalható, azon ritka esetekben is, amikor a valóban nemi diszfóriában szenvedő gyerekeket az azonnali hormonkezelés helyett átfogó tanácsadással és feltárással kezelik. Laura Edwards-Leeper klinikai pszichológusis hasonló tendenciát figyelt meg, és elmondta, hogy mivel „több szolgáltató nem értékeli a mentálhigiénés összetevőt, ezért a gyermekek nagyon gyorsan eljutnak az orvosi beavatkozásig”. A Seattle-i Gyermekkórház nemi klinikáján végzett tizenévesek vizsgálatában például kétharmaduk hormonokat szedett az első látogatást követő 12 hónapon belül.

Egy közelmúltbeli felmérés pedig megállapította, hogy 2017 és 2021 között közel 18.000 amerikai kiskorú kezdett pubertás-gátlókat vagy hormonokat szedni, és ez a szám évről évre nő…

A BMJ egy felkapott és elismert orvosi kiadvány, amely hajlamos keményen ragaszkodni a baloldalhoz, éppen ezért a felelőtlen genderideológiával szembeni szakmai felszólalása rendkívül fontos fejleménynek tekinthető.

A Tűzfalcsoport írása ITT olvasható.