Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az alkotmányos kérdésekben is dönteni hivatott amerikai Legfelsőbb Bíróság a közelmúltban hozta meg azt a döntést, amely egy évtizedekkel ezelőtti hibát javított ki. Az 1973-ban az elhíresült Roe kontra Wade ügyben hozott legfelsőbb bírósági ítélet hatályon kívül helyezésével siker koronázta az életpártiak közel fél évszázados harcát: mostantól az abortusz engedélyezése nem kötelező.

Közel ötven éve a Legfelsőbb Bíróság ugyanis alkotmányellenesnek minősítette az abortuszjog korlátozását, vagyis arról az egyes szövetségi államok törvényalkotói már nem dönthettek.

Hirdetés

Most nem történt más, mint hogy az ezzel kapcsolatos döntés visszakerült az egyes államok kezébe. Nem igaz tehát, hogy ezzel a 6-3 arányban meghozott legfelsőbb bírósági határozattal az Egyesült Államokban illegálissá vált volna az abortusz. Csupán annyi történt, hogy helyreállt a rend: ezentúl nem alkotmányellenes egy olyan beavatkozás tiltása, aminek jogáról az amerikai alkotmány soha nem rendelkezett.

Itt véget is érhetne az ügy, ha az utóbbi években az egyes társadalmi csoportok egymás ellen való uszítása – történjen az fekete-fehér, nő-férfi, heteroszexuá­lis-homoszexuális ellentétek mentén – ne vált volna az amerikai baloldal szinte egyetlen valódi fegyverévé. Aminek élesítését az is indokolja, hogy néhány hónappal a félidős választások előtt egyre egyértelműbbnek látszik a republikánusok elsöprő győzelme.

Mi mást tehetnének, amikor már lassan nem marad olyan szövetségi állam, ahol a szó szerint csetlő-botló elnök támogatottsága a pozitív tartományban mozog? Mi mást tehetnének, amikor édesanyák órákat autóznak bébitápszerért, vagy amikor láthatóan képtelenség megállítani a benzin­árak növekedését egy olyan országban, ahol hatalmasak a távolságok, és alig létezik tömegközlekedés? Amikor elszabadul az erőszak? Amikor egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik a gazdasági recesszió, és egyre nő a bizonytalanság?

„A pokolba a Legfelsőbb Bírósággal! Le fogjuk győzni őket! […] Ha azt hiszik, a fekete nők megijednek vagy megfutamodnak, hát rosszul hiszik. A fekete nők tömegével vonulnak majd utcára” – sikította magából kikelve a 83 éves, fekete bőrű kaliforniai képviselő, Maxine Waters.

„Ezzel a döntéssel a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többsége megmutatta, mennyire szélsőségesek, mennyire elszakadtak a polgárok többségétől” – motyogta a 79 éves elnök, Joe Biden, aki katolikusként „szomorú napnak” nevezte, amikortól nem kötelező engedélyezni a magzatgyilkosságot.

„Illegális! Illegális!” – kántálta a Washingtonban összegyűlt abortuszpárti tömeg a New York-i progresszív képviselőnő, Alexandria Ocasio-Cortez vezetésével.

Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser
A Legfelsőbb Bíróság abortuszról szóló döntése ellen tüntetnek Atlantában

A döntés bejelentése előtt a Newsweek már kiszivárogtatott egy, a Belbiztonsági Minisztériumra hivatkozó dokumentumot, amelyben az amerikai katolikus egyházat figyelmeztetik, hogy amennyiben az abortuszpártiaknak nem tetsző határozat születik, azok minden bizonnyal templomokat is célba vesznek majd.

„A bosszú éjszakája” – így nevezték el már előre a tervezett atrocitásokat. Ennek keretében június elején törvényellenesen kiszivárogtatták Brett Kavanaugh konzervatív legfelsőbb bírósági tag címét, majd otthonának környéke folyamatos tüntetések helyszíne lett, amelynek közelében egy különféle fegyverekkel és kínzóeszközökkel felszerelt 26 éves férfit is letartóztattak, aki saját bevallása szerint  Kavanaugh megölését tervezte, mert várhatóan az 1973-as döntés ellen szavaz majd.

A döntés bejelentése utáni éjszaka sem telt erőszak nélkül. Tüntetők törtek be az arizonai állami szenátus épületébe, és gyakorlatilag foglyul ejtették az ott tartózkodó törvényhozók egy részét. New York városában legkevesebb húsz embert tartóztattak le az erőszakba torkolló demonstrációk alatt, Los Angelesben engedély nélküli tüntetést kellett feloszlatnia a rendőrségnek.

Mindez azonban egyelőre messze elmarad attól, amit hónapokon keresztül a BLM-megmozdulások során láthattunk. Könnyen lehet ugyanis, hogy a baloldal elszámolta magát. Minden bizonnyal arra számítottak, hogy az abortusz kérdésében maguk mellé állíthatnak jelentős társadalmi csoportokat. A művi terhességmegszakítás kérdése azonban a hónapok óta tartó kampány ellenére sem érdekli annyira az amerikaiakat, mint azok a megélhetéssel kapcsolatos gondok, amelyekért a többség a Biden-kormányzatot és a demokratákat teszi felelőssé.

Matt Walsh konzervatív véleményformáló így kommentálta a döntést: a másságot ünnepelni hivatott „Pride-hónap méltó lezárása volt”. A jó győzelme a rossz fölött. Mert hívhatják reproduktív jognak (miközben a reprodukciót semmi nem tiltja), női jognak (mintha egy új élet létrehozásához kizárólag egy nőre volna szükség) vagy bárminek, az abortusz a legmegengedőbb definíció szerint is egy emberi élet elvétele.

Korábban írtuk