Az MSZP elnöksége soros válságtanácskozását tartotta a hogyan továbbról, amikor a terem végében lévő függöny hirtelen lehullott, s mögötte felbukkant Kádár János feje, és senkiével össze nem téveszthető hangján, rekedtes lassúsággal megszólalt:

– Mi lett a pártból, elvtársak? Mi lett az eszméből? Beálltatok ti is az ellenforradalmárok közé, aztán csodálkoztok, ha nem nyertek.

– De János bátyám – szólt megszeppenten Ujhelyi István.

– Bátyád ám a darutollas Horthy-csendőr, én neked Kádár elvtárs vagyok – okádott tüzet a fej.

– Pont ebből az utódpárti szerepből akartunk kibújni – szólt szerényen Gőgös Zoltán, de a hajdani főtitkárt nem lehetett kizökkenteni.

Fotó: mti archív

– Kutyából nem lesz szalonna – dörögte vészjóslóan. – A vér nem válik vízzé, az alma nem esik messze a fájától. Hallgassatok rám, mert másra úgyse érdemes. Sorakozzatok fel Gyurcsány mögé, emlékszem még rá a KISZ-ből, agilis, okos, jóképű gyerek volt. Ő legyen a kormányfőjelöltetek.

Ekkor köd borította be a szobát, s mire kitisztult, a függöny újra leereszkedett. Az elnökség megszeppenten figyelt. Molnár Gyula széttárta a karját.

– Hát, az orákulummal nehéz vitatkozni, különösen ezekben a vészterhes időkben – mondta. – Aszondom, álljunk be Gyurcsány mögé, az összefogás ma fontosabb az egyéni sérelmeknél. Az ülés véget ért.

A tagok bólogatva elszállingóztak, csak az elnök maradt. A függöny mögül kijött Gyurcsány, szemüvegén jókedvűen csillant meg a LED-es izzók fénye.

– Ezt meg hogyan sikerült? – kérdezte csodálattal Molnár.

– Megszereztük Kádár koponyáját – le­gyin­tett flegmán Fletó. – Egy ügyes szobrász ebből rekonstruálta az egész fejet. A csont valódi, csak a húst tettük rá mi később. Ezt felfoghatod jelképnek is.

Molnár nem tudta felfogni, és más is izgatta:

– És a tökéletes hang? Baginacsa?

– Hanggenerátor. Bárkinek a hangját lehetséges modellezni. Úgyhogy inkább mondd el te a tévében, milyen döntés született itt az imént, nehogy aztán nekem kelljen valami beszédet generálni a számodra.