A magyarok vízummentességének korlátozása vegytiszta politikai odamondás hazánknak a balliberális demokraták által uralt amerikai kormányzat részéről. A Bidenék által bérelt hazai politikai erők és médiaszereplők természetesen ebben a vitában is találtak a magyar állampolgárok érdekeinek védelménél a szívükhöz közelebb álló szempontot, a nemzeti kormánynak viszont gyakorlatilag nem volt mérlegelési lehetősége: a háború tüzét tápláló hatalmi szereplőknek nem engedhette, hogy hozzáférjenek – mások mellett – a kárpátaljai magyarok adataihoz.

Hirdetés

Mint ismeretes, múlt hét kedden jelent meg az a hír a Politico nevű brüsszeli portálon, illetve az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közösségimédia-oldalán, hogy Washington korlátozta Magyarország részvételét vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között egyszerűsített honosítási eljárás keretében kiadott új útlevelekkel kapcsolatos állítólagos biztonsági aggályok miatt. Az amerikai kormány a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok adatait követelte a magyar kabinettől, ám átadásukat az megtagadta.

Azt már az amerikai baloldal által finanszírozott Szabad Európa írta meg, hogy az ügyben hosszú ideje tárgyalások folynak a felek között, sőt már körvonalazódott a megegyezés, amikor hirtelen sor került a bejelentésre. Azonban nem ez az egyetlen, a történtekkel kapcsolatos furcsaság. A vízummentességi program keretében a kedvezményezett országok állampolgárai egyszerű eljáráson keresztül juthatnak az Egyesült Államokba szóló belépési engedélyhez az úgynevezett Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül, illetve kétéves időkeretben többszöri beutazási engedélyt kaphatnak. A mostani ügy lényege az, hogy ezt a lehetőséget a magyarok számára limitálták. A jogosultsági időszak egy évre csökken, és az igényelt engedély csak egyszeri alkalomra szól, így egy esetleges újbóli belépés előtt ismét igényelni kell.

A Biden-adminisztráció döntésével kapcsolatos furcsaságok sorát gyarapítja az a tény is, hogy a biztonsági kockázatként emlegetett kettős állampolgárok szinte kivétel nélkül olyan országokban élnek, amelyek Washington szoros szövetségesei, sőt, egy részük messzemenőkig kiszolgálja az amerikai baloldal minden igényét – legyen szó fegyverküldésről vagy a szankciók támogatásáról –, olykor a választói többség akaratára is fittyet hányva. A nemzetközi balliberális fősodor által újabban mintademokráciának tekintett és Amerika által elképesztő mértékű anyagi támogatásokban részesített, valamint hadászati eszközökkel is ellátott Ukrajnában élő kárpátaljai magyarok ezek szerint biztonsági kockázatot jelentenek a demokraták szemében. Csakúgy, mint az az erdélyi magyar, aki a NATO- és uniós tag Románia területén él. Ennél is érdekesebb, hogy a hazánkkal szomszédos államok közül Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia is részese a vízummentességi programnak. Ha tehát egy felvidéki honfitársunk felvette a magyar állampolgárságot, akkor az amerikai bejelentés logikája szerint ő már maga a két lábon járó rizikófaktor, ha azonban nem, akkor szlovák állampolgárként minden gond nélkül igényelhet és kaphat egyszerűsített eljárásban belépési engedélyt.

Ráadásul – miként arra egy amerikai intézet, a Counterpoint Institute is rámutatott – az a politikai erő nevezi veszélyforrásnak az egyszerűsített honosítási eljárásban részt vett magyarokat, amely hétmillió migránst engedett át mindenféle ellenőrzés nélkül országa déli határain.

Azt azonban, hogy a korlátozás mögött semmilyen észszerű érv nincsen, az mutatja meg a legjobban, hogy az ESTA által nyújtott előnyöket 2021 óta Magyarországról csak azok élvezhetik, akiknek az útlevelében születési helyként a jelenlegi országhatárokon belüli település szerepel. Ez azt jelenti, hogy a határon túli magyarokkal kapcsolatban semmiféle biztonsági kockázat nem áll fenn, mert a két éve hatályban lévő szabályok szerint hazánk állampolgáraként nem is igényelhetnek egyszerűsített belépési engedélyt. Ráadásul ezt a szigorítást éppen a most is hangoztatott indokok miatt vezették be.

Aki tehát – miként a hivatalban lévő amerikai kormány – ezzel az indokkal akar hozzájutni a 2010 utáni nemzetegyesítő politika elszakított országrészekben élő kedvezményezettjeinek adataihoz, az egyszerűen hazug módon érvel. Ez világosan rávilágít arra, hogy a hazánkkal szoros szövetségben álló nagyhatalom jelenlegi vezetése nagyítóval keresi azt az ürügyet, amivel beleköthet a magyar nemzeti kormányba, és amivel bosszút állhat rajta azért, mert nem idomul semmilyen nyomásgyakorlás ellenére sem az amerikai baloldal elképzeléseihez, legyen szó háborúról, szankciókról vagy akár a védelmezni kívánt kettős állampolgárok adatairól.

Azt talán nem kell hosszasan ecsetelni, hogy milyen kockázatokkal járna a mostani időszakban, ha a kárpátaljai magyarokról szóló információk a háború egyik legnagyobb szponzorának birtokába jutnának. Ennek ellenére Gyurcsány Ferenc pártja, tehát a hazai baloldal legerősebb szereplője mégis a washingtoni elvtársak érveit visszhangozta az ügy kapcsán kiadott közleményében, amit azzal egészítettek ki, hogy amíg az Orbán Viktor által vezetett kabinet a pozícióban marad, addig bennünket, magyarokat nem is fognak szívesen látni Amerikában.

Ha tehát a magyar kormány – a miniszterelnök idei CPAC Hungaryn adott összegzésének megfelelően – továbbra is a no migration, no gender, no war (nem a migrációra, a genderre és a háborúra) politikáját képviseli, akkor az szankciókkal jár, most éppen a vízummentesség kapcsán. A pozíció és az üzenet világos: Gyurcsányék szerint a guruló dollárok beszélnek, a választó pedig csak ugat. Nem véletlen, hogy a szavazópolgárok akaratát előtérbe helyező konzervatív oldal tizenhárom éve kétharmados felhatalmazással kormányoz, az ellenzék pedig választásról választásra egyre nagyobb vereségeket szenved…

Az eseményekkel kapcsolatban természetesen a baloldali Amerika hangja, a Telex sem volt rest felvilágosítást adni. Mint írták, nem véletlen, hogy a Biden-adminisztrációnak elfogyott a tü­relme, hiszen „az elmúlt hónapokban feszültebbé vált a viszony: egyre több a látványos jelzés az amerikaiak részéről”. Ennek fő indítékát, a magyar emberek és a kormány békepártiságát természetesen kerülgetik, mint macska a forró kását, de az általuk listába szedett „jelzések” szinte mind erre vezethetők vissza.

Magyarország ezeréves történelme során számtalanszor találkozott már azzal a jelenséggel, hogy bizonyos külső hatalmi központok rá akarják kényszeríteni az akaratukat, és meg akarják üzenni, hogy miként is kéne élnünk és gondolkodnunk. Aki pedig olyan átlátszóan teszi mindezt, mint az amerikai baloldal, az borítékolhatja, hogy csípős választ fog kapni.

A magyar emberek már a tavalyi országgyűlési választáson is nehezen félreérthető visszajelzést küldtek a washingtoni demokratáknak: hiába a háborúpárti kampány és az arra fordított dollárkötegek, mi békét akarunk, nem kérünk az illegális bevándorlásból, a gyermekeinket pedig hagyják békén! A mostani kicsinyes bosszú és nyomásgyakorlás pedig csak megerősíti a hazai választók széles többségében Bidenékról kialakult negatív képet.

A szerző az Alapjogokért Központ elemzője.

Korábban írtuk