Szerencse, hogy a fejlettebb országokban, mint például minálunk, a politikusok a … (jelzőket lásd mint fent) nép helyett döntöttek annak sorsáról. Illetve csak szerettek volna dönteni, mert az ír nép vétója miatt az Európai Unió mostantól új utakon kénytelen haladni áhított célja felé.

Új úton halad a Szabad Demokraták Szövetsége is, miután sikeresen leműtötték Kóka Jánost a párt éléről és a jelentősen megnyiratkozott Fodor Gábort állították a helyére. Az új pártelnök új utakon indult el, midőn bevezette a politikai versenytárgyalás fogalmát azzal, hogy kijelentette, ő bizony minden lehetséges politikai tényezővel tárgyalásokat kezd azon célból, hogy ezt a borzalmas nagy államcsődöt, amelyet nem kis mértékben a saját pártja idézett elő (oktatás, egészségügy), hogyan lehetne kezelni. Fodor Gábort minden megoldás érdekli, csak egy dologhoz ragaszkodik, hogy Gyurcsány Ferenc menjen.

Új úton halad az ellenzék is. Orbán Viktor, az ellenzék vezére közölte, a kormány által felügyelt állami beruházásoknál nyilvánvaló bűncselekmények történtek, amelyeket a kormány iszonyatos erőfeszítésekkel tudott csak elleplezni. A Fidesz elnöke kijelentette, hosszú listát adhatna arról, hogy milyen beruházásoknál, milyen döntéseknél, milyen gazdasági akcióknál nyilvánvaló, hogy ott korrupció, visszaélés történt. A kormányfői poszt várományosa ennek kapcsán részletesen beszélt az új kormány programjáról is, amelynek izgalmas részleteit – Kéri László kampánycsapatának köszönhetően – ingyen ismerte meg az ország népe. E tekintetben új távlatokat nyitott Orbán Viktor azzal, hogy felhatalmazta az ismeretlen jótevőt arra, hogy a Kéri auditóriumban, zárt körben elhangzott háromórás beszélgetés teljes anyagát például az interneten nyilvánosságra hozza.

A Demokrata szerkesztősége is új utakon szeretne elindulni azzal, hogy javasoljuk, a láthatatlanul gondoskodó kezek (és fülek) az e lapszámban felidézett Gyurcsány-beszéd hanganyagát is tegyék közzé, ha már a Kéri stúdió különleges hangfelvételeinél tartunk. Esetleg ezekből egy válogatást is kiadhatna az ismeretlen lemezlovas Best of Kéri címmel. Végül, de nem utolsósorban új utakon halad a szocialista tábor is, amennyiben a Demokrata megbízható forrásokból származó információi szerint befolyásos körök Bajnai Gordont szeretnék felépíteni a Gyurcsány utáni korszakra. Információink szerint maga Gyurcsány Ferenc is elfogadhatónak tartaná ezt a váltást, hogy egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal Bajnainak adja át a miniszterelnökséget. A Demokrata ezért részletesen bemutatja olvasóinak azt az embert, aki Gyurcsány Ferenc után kormányozná Magyarországot, hogy senkit ne érjen meglepetés, senkinek ne legyenek illúziói. Ráadásképpen pedig örömmel számolunk be arról, hogy a távozni készülő miniszterelnök családja is új útra lépett.

Dobrev Klára a híradások szerint 17,2 millió forintért vásárolta meg egy lepukkadt kemping területét a Somogy megyei Kötcsén, amelynek értékét a szakértők csak két-három millióra teszik. A vaskos felárat sokan sokféleképpen értelmezik, de van egy kézenfekvő olvasata is: Klára asszonynak minden pénzt megért, hogy férjével a kormánybukást követően új életet kezdhessenek a festői Kötcsén.

Bencsik András