Egy fiatal nőnek nézem a videóját, akinek most szedték le az állandó fogszabályzóját. Három évig hordta, most harmincéves. Azt mondja, tökéletesen sikerült, orvosilag egyértelműen siker, ő is örül neki, sokkal jobban beszél, eltűnt a korábbi selypítés, stb. De egy kicsit mégis furcsán érzi magát. Egy új arcot kell megszoknia, és hirtelen rádöbbent a valós korára, hogy ő már harmincéves. A fogszabályzótól mindig kicsit lányosabbnak, bájosabbnak érezte magát, és most egy valódi nő néz rá. Tudja, hogy örülnie kéne, ez volt a vágya, de mégis nehéz megszoknia ezt az új énjét. Utánaolvasott, hogy gyakran van ilyen műtét utáni depresszió, még sikeres operációk esetén is.

Hallgatom, tök izgi, amit mond, tudom, hogy mit érez, nekem is szoknom kellett a szemüveg nélküli arcomat húszévesen. Nem tudom viszont elhessegetni a gondolatot, hogy mit érezhetnek vajon a nemváltók? Biztosan boldogabbak lesznek utána? Biztos az a megoldás a problémájukra, hogy átműttetik magukat? Nem néztem utána, de úgy tudom, a körükben nagyon magas az öngyilkosság aránya. Egy pici dolog, mint ez a fogszabályzó-levétel is, annyira meg tudja érinteni az embert, annyira más utána az önképe valakinek – kicsit még pityergett is a lány. Akkor egy nemváltás mekkora megrázkódtatás lehet?

Fotó: Shutterstock.com, illusztráció

Tudod, kedves olvasó, én néha sajnálom azokat az összezavarodott embereket, akiknek ez a nyomorult liberális világ nem tud más megoldást kínálni a nemváltáson kívül. Pontosabban, nem tiltja el őket. Mint sérült gyereket a szakadéktól meg a veszélyes tárgyaktól. Régen legalább, ha semmi nem sikerült, ha nem találtad a helyed, tudtad hibáztatni a világot, a társadalmat, azt, hogy nem olyan a fejed, lábad, fogad, melled, nemed. Bezzeg, ha! Most meg, hogy ezt meg is kaphatod, rájössz, hogy azért, hogy ott vagy, ahol, nagyon gyakran senki más nem hibás, csakis te. Egyedül csakis te. Még ezt a kis menekülési útvonalat, ezt a kis öncsalást is elvette a nagybetűs haladás, a megvalósult utópiák tébolyult korszaka. És ez szerintem borzalmas lehet.