Hirdetés

Ez egy úgynevezett helykeresős társasjáték. Lényege, hogy a már korábban elfoglalt mezőről megpróbálják kiütni a figuránkat balról és jobbról is. A játékos célja, hogy igyekezzen a helyén maradni. Mai ellenfelek a rózsaszín bábu, amit nevezzünk Nyugatnak, a zöldet pedig Iszlámnak. Húzzunk kérdéskártyákat. Itt az első: mennyire alkuképes? Iszlám?

– Aki nem tartja be az igaz hit törvényeit, az számoljon vele, hogy nehézzé tesszük az életét. Szélsőséges esetben üldöztetésig fajulhat, ám ha elfogadja a sariát, békében és biztonságban lehet, bár a hitetleneknek tett ígéret nem feltétlenül köt minket.

– Aki nem tarja be a szabályainkat – ismertette álláspontját a nyugati bábu –, annak számolnia kell vele, hogy megkeserítjük az életét. Szélsőséges esetben üldöztetésig fajulhat, másodrendűvé fokozásig, gazdasági tönkretételig és politikai elszigetelésig. A mi sariánk képlékeny, bármikor megváltoztatható, és az adott szavunk nem köt minket.

Vallás?

Korábban írtuk

– Egy az Isten, Allah, és Mohamed az ő prófétája. Aki ezt elfogadja, szokásaiban, családi életében követi, boldog lehet. Aki nem hisz Istenben és gyalázatos, szégyentelen erkölcsi elveket vall, azt megkövezzük.

– Mi vagyunk az Isten, mi hozzuk a szabályokat, bárki lehet bármi, aki pedig ezt kétségbe vonja, az ne számítson sok jóra.

Egyelőre még nem tudtunk lépni a figuránkkal. Nézzük például az étkezési előírásokat.

– A próféta a sertéshús és alkohol fogyasztását megtiltotta, ellenben a ramadáni böjtöt előírta. Híveinknek ezek kötelezők, a többiekkel nem foglalkozunk.

– Nem zabálunk marhahúst meg libamájat, hanem a természet megmentése érdekében tücsköt és lisztkukacot. Eleinte sokan undorodnak ettől, de azt is megszokták, hogy az anya férfi, legyűrik azt a hernyót is valahogy.

Sajnos, nem sikerült a tábla közepéről elmozdulni. Dobnunk kell a kockával. Ha legalább négyes érték lesz, akkor a következő körben bevonhatunk barna vagy piros bábut is.

Úgy fest, egyhamar aligha fejezzük be ezt a partit.