Zokogás verte fel a Szemlőhegy utcai villa nappaliját. MZP sírt keservesen, és a házigazda próbálta nyugtatgatni.

– Romlanak az esélyeink – panaszkodott a márki. – Nem kapok elég támogatást sem. Miben bízhatunk még ezek után?

A házigazda igyekezett kaján mosolyát aggódó arckifejezéssel elrejteni. Atyaian vállon veregette a jelöltet, és vigasztalni kezdte.

Hirdetés

– Elmesélek egy példabeszédet – szólt, közben töltött magának. – Itt van Amerikában ez az Elon Musk nevű sikeres üzletember. Még nálam is gazdagabb, és csinosabbak a feleségei – tette hozzá elmélázva. – Nos, Musk szerint a Föld egyre élhetetlenebb, melegszik a levegő, magas a szén-dioxid-koncentráció a légkörben, éhínség, ózonlyuk, pólusváltás fenyeget. Mi erre a megoldása? Űrhajót küld a Marsra, hogy az emberiség költözzön oda. Tudod, mennyi a Marson az átlaghőmérséklet? Mínusz 63 fok. A szén-dioxid aránya a légkörben 95 százalék, az ózonréteg háromszázszor vékonyabb a földinél, és egyáltalán nem terem meg semmilyen kaja. Több száz millió kilométerre van, és hogy odajussunk, keresztül kell szelni a mínusz kétszázhetven fokos űrt. Musk el akar menekülni a Földről, mert egy kicsit rosszabb körülményeket prognosztizálnak, és képes volna ezért átköltöztetni az emberiséget az életre teljesen alkalmatlan bolygóra.

– Na igen, de rengeteg probléma van a Földön.

– Hát persze. Például az Orbán. A választók egy része elégedetlen vele, mint a globális felmelegedéssel és a drága iPhone-nal. Ha az embereket sokat stresszelik a környezetszennyezéssel, előbb-utóbb vágyni fognak a Marsra. Így fog a mi szavazóinkban is felébredni a kalandvágy. Az apróbb hibák és bosszúságok miatt inkább a teljes rendszert cserélnék le egy tökéletesen alkalmatlan, élhetetlen, ijesztő, rideg, gyilkos verzióra. Ezek vagyunk mi.

– És mondd csak – hüppögött még mindig MZP, de talán már kissé bizakodva –, lehet erre esély?

A házigazda komolyan megfontolta a választ.

– Nagyjából annyi, mint hogy Muskból marslakó lesz.

Korábban írtuk