A feltehetően ismét Gyurcsány vezette agytröszt megint egy nagy konstrukciót rakott össze egymástól független elemekből. Az akció első látásra eredményesen is működik, a média többsége – legyünk jóindulatúak, higgyük, hogy naivitásból – nagy kanállal megette a manipulációt.

Nézzük a részleteket. Adva van Orbán Viktor találkozója Kéri László tanítványainál, továbbá adva van egy elektronikus levél, amelyben a BKV vezérigazgató-helyettese politikai manipulációt szorgalmaz a vállalat sztrájkjával kapcsolatban, végül állítólag kémprogramok bukkantak fel a BKV számítógépes rendszerében. Ennél távolabbi dolgok látszólag nem is lehetségesek, a konstrukció mégis összekapcsolja őket. A folyamat megindítójaként Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának tagja nyilvánosságra hozta a hozzá teljesen törvényes úton került ominózus levelet. Erre a momentumra épült a koncepció. Hogyan semlegesítsük az újabb botrányt, és hogyan toljuk át a felelősséget az ellenfélre?

Az agytröszt megtalálta a választ. Egyetlen jól irányzott manipulációval teljes mértékben áttematizálta a sajtót és a közbeszédet, védekezésre kényszerítve a jobboldalt.

Első lépésként a BKV azzal a számítástechnikai szakember számára nem is igazán értelmezhető történettel állt elő, hogy a vállalat számítógépes rendszerében úgynevezett kémprogramokra bukkantak, amelyek az ott talált anyagokat ismeretlen helyre továbbítják, illetve hogy a Vitézy-féle levelet elektronikusan manipulálták. A lényeg az, hogy a Vitézy-féle levélnek ehhez az egészhez semmi köze. A sajtó azonban, mint egy jól szervezett zenekar, az agytröszt karmesteri pálcájának intésére egymásra csúsztatta a két ügyet, és már senki nem arról beszél, hogy mi állt a levélben, hanem arról, hogy valakik (na ki?) törvénytelen eszközökkel megszerezték a BKV adatait, és azokat átadták a Fidesz embereinek. A média belerángatta a nemzetbiztonságot, a NATO-t, a terrorelhárítást, újra működésbe lépett a régi bevált módszer, a Fidesszel szembeni félelemkeltés. És már senkinek fogalma sincs arról, mi is állt a levélben.

Ebben az esetben tehát a tartalmat kellett elfedni a nyilvánosságra kerülés módjának manipulált hangsúlyozásával. Orbán magánbeszélgetése ügyében éppen a fordítottja volt a cél, a lehallgatást kellett elfedni a tartalommal – és a sajtó ebben is hűséges szolgálónak bizonyult. Nem tudjuk, valójában ki szivárogtatta ki Orbán szavait, de azt tudjuk, hogy az emberek egy jelentős hányada a Szilvásy vezette titkosszolgálatot tartja felelősnek. Erről az emberről és erről a szervezetről ma már a legtöbben bármit el tudnak képzelni: hogy ők rámolták ki Kádár sírját, ők lőttek a zsarupalotára, ők szervezték meg a tévé ostromát és így tovább. Ezen ma már kommunikációs eszközökkel aligha lehet segíteni – de át lehet maszatolni a sarat a másik félre. Hogy a Fidesz sem különb a Deákné vásznánál. Így jön a képbe a BKV titokzatos kémprogramja és a Vitézy-levél. Lám csak, azok is törvénytelen eszközöket alkalmaznak.

Látható, hogy az MSZP ma már a vereségre készül, stratégiai célja a vereség minimalizálása. Ha sikerül elérniük, hogy az emberek egyenlőségjelet tegyenek közéjük és a Fidesz közé, azzal már el is érték a céljukat, a jobboldal kétharmados többségű győzelmének megakadályozását.

És még mindig nincs vége. Orbán állítólag elhangzott szavaiból új őszödi beszédet próbálnak konstruálni. A Szonda Ipsos még arra a szakmai szempontból elfogadhatatlan lépésre is vállalkozott, hogy egy ellenőrizetlen szóbeszédről mérje föl a közvéleményt (vajon ki fizette a milliós költségeket?) Lássunk világosan: maga a kérdésfeltevés is manipulál. Hiszen nem azt kérdezték, hogy ön szerint Orbán valóban be akarja-e fagyasztani a nyugdíjakat (le akarja-e állítani a metróépítést stb.), hanem tényként állították be a befagyasztást és a leállítást, és erről kérdezték az embereket. A kérdésbe rejtett állítás (például: nem zavarja önt, hogy büdös a szája?) régóta alkalmazott manipulációs eszköz, ezúttal is ezzel van dolgunk. Népszavazást csináltatok a vizitdíjról? Akkor mi kvázi-népszavazást csinálunk a nyugdíjról – ebből jöjjetek ki győztesen!

A konstrukció látszólag hetet üt egy csapásra. Ténylegesen azonban a levegőben zúgnak el ezek az ütések. A manipulációnak ugyanis van egy erős korlátja: a valóság. Egyszer működik, kétszer működik, de mindig nem működik. Az emberek előbb-utóbb megértik a valóságot, rájönnek megcsalatásukra, és attól kezdve immúnisakká válnak az újabb manipulációkra. „Még sohasem utálták ennyire Gyurcsányt” – adja hírül főcímben a jobboldali elfogultsággal aligha vádolható internetes újság, az alcímben pedig hozzáteszi, hogy 56 százalék előre hozott választásokat akar.

Mégsem árt résen lenni. A küzdelem még nincs lefutva, Gyurcsánynak és társaságának vannak még tartalékaik, mert ma még övék a hatalom és a pénz, és még mindig övék a média többsége. Egyre sűrűbben követik majd egymást az agytrösztök által megkonstruált médiaakciók, egyre kétségbeesettebb küzdelem folyik majd minden egyes lélekért. De már nem sokáig. Csak a végét el ne rontsuk még egyszer.

Bencsik Gábor