Belenéztem a Kötöttfogás 13. adásába, amelyben arról beszélt pár nyomorult, hogy a Nemzeti Konzultáció rossz, és borzasztó, hogy a nők és családok most több pénzt kapnak. De nem ez az érdekes, hanem a Konok nevű.

Fotó: MTI

Szerencsétlen Dévényi próbált tisztességes lenni, és megemlítette, hogy „fogy a magyar”. Konok Péter válasza: és az miért baj?

Kész. Ez az a pont, ahol már nem lehet közös nevezőt találni. Ha a sáfrányos szeklice elpusztul egy területen, akkor milyen szép „Őrizzük meg a sáfrányos szeklicét!” feliratú transzparenseket cipelne az összes zöld, szkeptikus és világmegváltó. Ha az utolsó néhány tigris él valami félszigeten, rögtön menne a vészharangkongatás – nem kihagyva azt a szempontot, hogy mindezért természetesen a fehér ember a hibás, pontosabban fogalmazva a középosztálybeli fehér férfi –, hogy mentsük meg a tigrist, tegyünk bele munkát, hogy ez a színfolt ne tűnjön el arról a félszigetről.

„Fogy a magyar.” De ezt az ilyen tudat­zavaros idióta nem érti, és vonogatja a vállát. A tövisszúró gébics el ne fogyjon, de a magyarért nem kár.

Ezeket tényleg kezelni kell.

Ha azt mondanám, fogy a hajam – bepánikolnék. És kapkodnék, hogy valamit tegyek ellene. Mert ha van valami, ami fontos, ami érték, és az fogy, az rossz. Döbbenetes, rémisztő. „Fogy a pénzed!” Ezt tán megértené egy ilyen Konok is. És minden bizonnyal tenne valami – ha mást nem, végigtarhálná az internetet. Fogy a lakásod. Naponta leválasztanak a területéből 20 centimétert. Fogy az életed. Már csak négy heted van hátra, és minden nappal fogy és fogy. Gondolom, pánikolna. És minden követ megmozgatna. Mert a haja, a lakása, a pénze, az élete fontos neki.

A magyar ezek szerint nem. Rendben, de akkor miért csodálkozik, ha azt mondjuk, ő nem magyar? Hisz saját maga jelentette ki, még ha ezen a burkolt módon is. „De ki dönti el, hogy ki a magyar?” Ezzel szoktak jönni. „Ki dönti el?” Hát te, Konok Peti. Te magad. Te eldöntötted, hogy nem vagy az, a világba hadartad, úgyhogy ezt most már mindenki tudja.