Magyarország a liberális mantrával ellentétben nincs elszigetelődve, vannak barátaink mindenhol szerte a világon, az Egyesült Államoktól Izraelen át Japánig. Hazánk pedig fontos része, összekötője a formálódó konzervatív globális együttműködésnek.

Sokan mintaként tekintenek a magyar kormány munkájára, legyen szó gyermekvédelemről, határvédelemről vagy a békepártiságról. Ez talán a múlt heti CPAC Hungary legfontosabb üzenete nekünk, magyaroknak, amely a másik erőt adó esemény volt Ferenc pápa látogatása mellett.

Hirdetés

Május 4-én és 5-én tartották meg az immár második Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC) Budapesten az Alapjogokért Központ és az Amerikai Konzervatív Unió közös szervezésében. A rendezvénysorozat már az 1970-es évek óta fontos seregszemléje az amerikai konzervatívoknak, az elmúlt években pedig nemzetközi útra is indult: Mexikó, Brazília, Izrael és Japán mellett hazánk is helyszínéül szolgált, Európában eddig egyedüliként. A tavalyi CPAC átütő sikernek bizonyult, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök – aki idén is a rendezvény vezérszónoka volt – akkor hirdette meg a konzervatív siker receptjének 12 pontját.

A liberálisok idén is hatalmas rettegéssel várták az eseményt, igyekeztek változatos módszerekkel lejáratni minden létező fórumon. Átlátszó módon egyrészt eltökélten támadták, másrészt kényszeresen igyekeztek bebizonyítani jelentéktelenségét. De ezzel önmagukat buktatták le, hiszen ha valami jelentéktelen, miért is foglalkoznának vele ennyit? Az ő tehetetlen dühöngésük jól jelzi, hogy jó úton járunk afelé, hogy megvalósítsuk legjobban rettegett rémálmukat: a nemzeti erők nemzetközi összefogását.

Van is mitől félniük, hiszen eddig csak az ő kiváltságuk volt, hogy globálisan gondolkodjanak, és mindenhol támogassák ideológiájuk „vírusként történő terjedését”. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor ezen gondolatán háborodtak fel a legjobban, hiszen ez leplezte le igazi valójukat. Egy újfajta totalitárius ideológia az övék, olyan, ami semmi mást nem ismer el magán kívül, és amely végtelenül uniformizált Amerikától Kelet-Ázsiáig. Pont azok, akik a legszabadabb gondolkodónak hiszik magukat, élnek a legnagyobb ideológiai ortodoxiában, a legkisebb eltérést is keményen megtorolva, mint történt az a velük egyébként 99 százalékban egyetértő J. K. Rowling írónő esetén. Ugyanúgy viselkednek, mint korábban a nemzeti- és nemzetközi szocialisták: önmagukat morálisan felsőbbrendűnek gondolva megmondják, mi helyes és helytelen a világban, mi az egyetlen elfogadható igazság. Eszközeik talán finomodtak valamelyest, de a végcél, minden velük ellentétes vagy őket hátráltató tényező végleges eltörlése, nem.

A CPAC az ezzel szemben felsorakozó nemzeti erők seregszemléje. Minket nem a múlt eltörlésével jobbnak ígért hagymázas, utópikus jövő érdekében hajtanak könyörtelen harcba a keményvonalas ideológiai komisszárok, hanem olyan örök értékekért és igazságokért küzdünk, amit az Isten, haza, család hármas ír le a legjobban. Szemben az ideológiailag homogén liberálisokkal, a konzervatív, nemzeti erők nagyon is sokszínűek, hiszen ahány ház, annyi szokás, és mi tiszteletben tartjuk az eltérő hagyományokból eredő különbségeket, a különböző véleményeket. Szemben a liberálisokkal, akik minden fennállóval szemben határozzák meg magukat, mi elsősorban nem a liberálisok ellenében, hanem értékeink alapján definiáljuk, kik vagyunk. Nekünk nem az a fontos, mi ellen vagyunk, hanem hogy mi mellett.

Ahogy Orbán Viktor is mondta beszédében, jelenleg mi állunk támadás alatt, védekezünk a liberálisok Soros nevével fémjelzett globális hálózata ellen. Azért is érezhetnek ekkora gyűlöletet hazánk iránt, mert megmutatta a világ konzervatívjainak, hogy a pusztításból nemcsak fel lehet állni, de még erősebbé válva szembe is lehet szállni ezzel az új totalitárius áramlattal. Ezt jelzi, hogy a kormány immáron negyedjére szerzett kétharmados többséget a választáson. Mint pedig arra a miniszterelnök is rámutatott, a liberálisok igazából irtóznak a demokráciától, a valódi népakarattól, a döntéseket ettől a folyamattól minden lehetséges módon igyekeznek eltávolítani. Az ő ideális világukban a felkent elit szűk köre dönt minden kérdésben, kizárólag ideológiai alapon.

A hazánkat érő szüntelen támadások, illetve a CPAC-kel kapcsolatos dühös fellépés mind azt igazolják, hogy a liberálisok nagyon is félnek. Mégpedig attól, hogy a sokak által már így is mintának tekintett Magyarországtól a világ konzervatívjai mindenhol ellesik az eredményes harc receptjét, amelynek most a legfontosabb hívószavai a „no migration, no gender, no war”. Nem véletlen a konferencia mottójának megválasztása sem, amely az „együtt erő vagyunk” lett idén. Soros globális hálózata és a pillanatnyilag Washington és Brüsszel által támogatott liberális erők erőfölénye jelenleg nagyobb, ám ha a konzervatívok nemzetközileg is megszervezik magukat közös értékeik alapján, könnyedén beletörhet a bicskájuk.

Ebben pedig a CPAC Hungary komoly előrelépést ért el. Öt kontinens húsz országából érkezett mintegy négyszáz vendég Budapestre, sokan pedig videóüzenet formájában juttatták el jókívánságaikat a résztvevőknek. Közülük a legfontosabb Donald Trump volt amerikai elnök, aki jövőre újra indulhat az elnöki székért Joe Biden ellenében. A nem sokkal ezelőttig a Fox News legnézettebb műsorvezetőjének számító Tucker Carlson is videóval üzenet a résztvevőknek. Személyesen tartott előadást Kari Lake egykori televíziós személyiség, illetve volt kormányzójelölt, akiről sokan rebesgetik, hogy alelnökjelölt is lehet. Rajtuk kívül még számos amerikai vendég érkezett, így két, hivatalban lévő kongresszusi képviselő, korábbi képviselők és szenátorok, számos konzervatív szervezet képviselője. Digitális formában számolt be saját tapasztalatairól Eduardo Bolsonaro, aki a korábbi jobboldali brazil elnök fia.

Európából is számos fontos politikus és gondolkodó jelent meg: Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök Brüsszel öngyilkos zöldpolitikájáról beszélt, amely ideológiai célból számolná fel az eddigi európai életmódot. Janez Janša volt szlovén kormányfő, a nagy visszatérő számos alkalommal volt hazája miniszterelnöke, egyúttal országa minimális vérveszteséggel kivívott függetlenségben is nagy érdemei voltak. Kiemelendő még Grúzia jelenlegi miniszterelnöke, Irakli Garibasvili is, aki szintén a béke fontosságáról beszélt – ami különösen fontos annak fényében, hogy a grúzok 2008-ban már vívtak egy vesztes háborút Oroszország ellen –, valamint nemzeti értékeink védelméről. Hiszen ezen értékek adják egy nemzet lelki erejét, amely sokszor fontosabb a materiális erőnél. Rajtuk kívül miniszterek, EP-képviselők, pártvezetők is képviseltették magukat Európa minden részéről.

Garibasvili gondolatai különösen fontosak nekünk, magyaroknak is. Bár egészen az orosz–ukrán háború tavalyi kitöréséig a magyar gazdaság folyamatos növekedést produkált, hála a kormány sikeres politikájának, be kell látnunk, hogy Magyarország gazdasági alapon sosem lesz globális súlyú hatalom. Ellenben amennyiben nem materiális síkon szemléljük az eseményeket, azt láthatjuk, hogy a világ minden tájáról fordulnak hazánk felé konzervatívok, ha példára vagy iránymutatásra van szükségük, legyen szó akár az értékeink védelméről, akár az érdekeink képviseletéről. Magyarország nem elárulta a Nyugatot, mint ahogy a liberálisok harsogják, hanem éppen hogy utat mutat neki abban, hogyan térjen vissza önmagához. ν

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Korábban írtuk