Szeretve tisztelt Gyurcsány Ferenc! Mély megdöbbenéssel olvastam a listát, mely a március 15. alkalmából kitüntetettek nevét tartalmazza. Úgy érzem súlyos mulasztást követett el, s bocsánatkéréssel tartozik valakinek. Valakinek, ki egy élet kitartó és áldozatkész munkájával bizonyította, érdemes e kitüntetésre. Nem másról beszélek, mint Bányász Rezsőről, a volt kormányszóvivőről, a nagyformátumú Batiz András szellemi elődjéről.

Bányász Rezső elvtárs a béke híve. Ráadásul fejlődőképes is. Mert annak idején például nem volt a béke híve. Ebből a szempontból – elnézést – de felülmúlja Gyurcsány elvtársat is. Gyurcsány elvtárs anno sem volt, s most sem az. Nem így Bányász!

„Bányász Rezső a Városi Nyugdíjasklub (…) meghívására tartott előadást (…) A kis helyiségben több mint negyvenen hallgatták (…) magyarázatát a fegyverkezési versenyről, és a sorozatos politikai kényszerlépésekről, melyeknek állomása Bányász szerint a NATO-csatlakozás is” – olvasható a Kossuth Zsuzsanna műszaki szakközépiskola honlapján.

Nekünk, hetvenes évekbeli ifjaknak külön kedves emlék Bányász elvtárs. Ott ültünk a tv-készülék előtt, a Varia bútor foteljében terpeszkedve, s vártuk, hogy kezdődjön a film. De előtte még végig kellett unatkozni a tévéhíradót, melyből nem sokat értettünk, de ott zakatolt agyunkban egy mondat, s egy hozzátartozó név, mely kiirthatatlanul belénk ivódott. „Az ünnepségen megjelent Bányász Rezső elvtárs, és kijelentette:…”. „Bányász Rezső elvtárs hozzászólásában rámutatott…”, „Bányász Rezső elvtárs kezet fogott vele, s így szólt:…”.

E szavak, mint kedves kis versikék végigkísérték gyermekkorunkat, s édessé tették a Kisfilmek a Nagyvilágból kezdése közti unalmas perceket. Fájdalommal tölt el, hogy Gyurcsány elvtárs – maga is e generáció gyermeke -, most megfeledkezik a boldog gyermekévekről, s hidegen elfordul tőlük. Nem! Bányász elvtárs nem ezt érdemli!

Egész nemzedékem nevében tiltakozom, s kijelentem: Díjat Bányász Rezső elvtársnak! Bízom benne, hogy Gyurcsány elvtárs mihamarabb önkritikát gyakorol, s pótolja e súlyos mulasztást.