Azóta az oktatás megreformálásán töröm a fejem, s kidolgoztam egy új szisztémát. Nevezzük mondjuk Gulág-iskolahálózatnak. A tanuló itt kizárólag létfontosságú és nélkülözhetetlen tudásanyagnak jut birtokába. Az írás-olvasás nem tartozik ezek közé. A világban így is túl sok az írástudó. Az ún. liberális demokráciák abban a tévhitben élnek, hogy azért, mert valaki ismeri a betűket, mindjárt meg is kell osztania nézeteit másokkal, s a csürhe azt hiszi, azért, mert képes a tagolt beszédre, feltétlenül ki is kell nyitni a száját. Ebből aztán rengeteg kellemetlenség származik. Úgyhogy a Gulágban a tanrend a fegyelem elsajátításából, valamint hit- és erkölcstanból áll.

A szabadelvű oktatási szisztémával ellentétben a Gulágban kötelező az iskolaköpeny. A köpeny mintája fekete és fehér csíkos, hátrészén ötjegyű nyomtatott számmal.

A szünetek egyszerű, ám ünnepélyes miliője hozzájárul a belső béke megteremtéséhez. Nagyszünetben mindenki levonul a szögesdróttal körülvett iskolaudvarra, s kutyás őr felügyelete mellett díszlépésben háromszor körbemasíroz. A folyosón karszalagos őrök vigyázzák a rendet. A tisztasági csomag nem kielégítő összeállítása retorziókat von maga után. A fogmosó pohár vagy a szappan hiánya ebédelvonás, többszöri előfordulás esetén pellengér, a kézmosás mellőzéséért pedig botütés jár.

A Gulágban súlyt helyeznek a tanulók fizikai erőnlétére is. A tornaórák legnépszerűbb gyakorlatai közé tartozik a kézigránátdobás, valamint a szuronyos puskával szalmabábú elleni nyílt roham.

A szabálytalanságot nem tűrik! A portás pallosjoggal van felruházva. Egyszeri késés esetén karlevágás. Szaladgálni Tilos! Beszélgetni Tilos! Görnyedten Ülni Tilos! Véleményt Alkotni Tilos! A bejárat felett a következő felirat virít öles betűkkel: „Das Wissen macht frei”. A tudás felszabadít.