A Horn–Kuncze-kormány egyik legjobban utált minisztere, aki a sietve megbukott, szánalmas Békesi Lászlót követte a bársonyszékben, az országot mély nyomorba taszító Bokros-csomag névadója most ismét programalkotó pózban pöffeszkedik és vitázni szeretne Orbán Viktorral. Orbán Viktorral most hirtelen mindenki vitázni szeretne, lehetőleg az alábbi témakörben: „Miért nincs a Fidesznek programja, és miért van viszont nekem itten egy minden szempontból tökéletes, nagyon olcsó, a magyar nemzetet boldogító programom, amelyik kettős tisztító hatásával jobban eltávolítja a foltot, mint a hagyományos mosóporok… illetve programok.”

A dolog roppant egyszerű. A közvélemény-kutatók egybehangzó állítása szerint a társadalom nagy különbséget és nagy változást akar. Ami azt jelenti, hogy az agyilag szavazni képes állampolgárok több mint kétharmada, durván hetven százaléka a Fideszre szeretné bízni tavasztól az ország irányítását. Nem azért, mert a Fidesz adta ki a legsikeresebb programot, síppal, dobbal, speciális kiegészítőkkel, nyereményekkel, hanem mert az emberek túlnyomó többsége anélkül, hogy megfogalmazná, tökéletesen tudja már, hogy miből lett elege és milyen világot akar. Magyarán, a változás programját a társadalom már rég megfogalmazta magában, méghozzá meglehetős részletességgel és pontossággal. Ezért az embereket nem az érdekli, hogy ki mit akar nekik program címén beadni, hanem az, hogy ki lesz az, aki mindazt, amire vágynak, meg is tudja valósítani.

Az Orbán-beszéd ezért nem abban az aspektusában érdekes, hogy mi újat mondott, mennyire volt kiemelhető belőle konkrét programelem – egyébként volt bőven, e részleteket pár oldallal hátrébb olvashatják –, hanem abban, hogy képes volt-e a társadalom néma várakozásának megfelelni. Ha így nézzük, akkor a beszéd tökéletes volt. A várakozásoknak a szó szoros értelmében is megfelelt: „Tudom, hogy lényegi változást akartok; ígérem, meglesz, ha megadjátok az esélyt a lényegi különbséggel…” Ez volt az idei évértékelő legfontosabb üzenete, és nem ez az első eset, hogy válságos, vagy kiélezett pillanatokban Orbán Viktor képes megszólítani az egész nemzetet.

Ez nem könnyű, mert ilyenkor nyíltan és egyszerűen kell szólni: „Ti akarjátok, hogy megtegyem, én megteszem, de nektek is segítenetek kell.” Ez a beszéd. Nincsenek benne extra nyugdíjak, a különböző társadalmi rétegeknek szóló ígéret-üveggyöngyök, jól hangzó sóhajtások, fenyegetések, hanem a lényeg: „Magyarországot voltaképpen újjá kell építenünk”. Az újjáépítés egy lélekben felemelő, hatalmas közös munkát jelent.

A tatárjárás voltaképpen már véget ért.