Emlékeznek tisztelt olvasóim a Dallasra? Ott esett meg, hogy az ember egyszer csak azt tapasztalta, hogy az Ellie-t játszó színész máról hónapra más lett. Mindenki emlékezett egy arcra, hangra, karakterre, és hirtelen jött valaki, aki nem ő, miközben a szereplők úgy tettek, mintha nem vennék észre, hogy akivel éveken át cseverésztek, az nincs, és helyette ott egy idegen, és el kell fogadnunk, hogy a múlt más lett. Ezt mellesleg, ha jól tudom, a Barátok közt című sorozatban is ellőtték, meg még sok másban, de nem néztem utána.

Hirdetés

Ez ugrott be, amikor a BBC kisfilmjét bámultam, amelyben fekete emberek öltöztek be ókori és középkori göncökbe, és rappelték el, hogy ők mindig itt voltak.

„A kezdetek óta itt vagyunk” – szól a BBC által készített dal az angliai gyerekeknek, amelyben elmagyarázzák, hogy a feketék mindig is a Brit-szigetek lakosságának részét képezték, sőt az ősbritek is feketék voltak. (Ideje lesz az összes régi festményt átfesteni, a könyveket átírni, a filmeket meghamisítani. Még a korai rockalbumborítókat is. Nagy munka lesz, de megéri.)

Mivel nem minden angol elmebeteg, a közösségi médiában nagy botrány volt. Ekkor jött egy angliai újságíró, és megvédte a videót. Twitter-bejegyzésében kifejtette, hogy Angliát ie. 7000–10 000 között fekete bőrű emberek lakták, akiket csak később Dagesztánból, Csecsenföldről és Szerbiából érkező kaukázusiak fehérítettek ki. No, igen. Főleg Szerbiából. Köszönjük! Megtennéd, hogy a térképre böksz, és megmutatod, hol van?

Jut eszembe. Az egyik történelmi térképes csoportba beillesztettem Mátyás 1490-es birodalmának térképét – Szilézia, Lausitz, Ausztria, Karinthia, Krajna – Hungarian Kingdom 1490 felirattal, mire tucatnyi magyar jött oda okoskodni és magyarázni, hogy nem, azok csak ideig­lenes hódítások voltak, és nem voltak a magyar királyság részei. Mert mi meg ilyen marhák vagyunk.

Korábban írtuk