Azon a napon, amikor a Magyar Demokratikus Charta újjáélesztésén fáradozó miniszterelnök toleranciáról és szeretetről beszélt, az ön rendőrei olyan gázzal támadtak a téren lévő tüntetőkre, amelyek egyes beszámolók szerint véres hányást és súlyos légzési nehézségeket is kiváltottak. A bevetett gáz vegyi elemzését a Dr. Gaudi-Nagy Tamás által vezetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat már bejelentette.

Az ön rendőrei ráadásul ezt követően paprikasprayt fújtak a Szabadság téri református templomba. Ha önmagában nem lenne elég e két tett súlyának érzékeltetése, arra kérem, képzelje el, mi lett volna, ha ön a miniszterelnök gyerekeit támadja meg az említett következményekkel járó gázzal, vagy paprikasprayt fúvat a Hit Gyülekezete tele imacsarnokába, avagy a Dohány utcai zsinagógába.

A közvetlen tettesek azonosítása nyilván nehézségekbe ütközik majd, hiszen mint kiderült, önök egy rendőrtisztet száma alapján se „tudtak” megtalálni, hogy az tettéért az igazságszolgáltatás előtt feleljen.

Talán tudja, hogy a nemzetközi kapcsolatokat jobb helyeken hallgatók elég hamar megtanulják azt, hogy nem szabad olyan fenyegetéseket hangoztatni, amelyeket a fenyegető a későbbiekben nem tud beváltani, mert az illető későbbi fenyegetéseit nem veszik komolyan.

Így tehát hangsúlyozom, önt nem fenyegetni akarom, hanem előre jelezni: Ha bebizonyosodik az illegális vegyi fegyver használata, minden erőmmel segíteni fogok azon szervezetnek, amely önt a Nemzetközi Büntető Bíróság elé kívánja állítani. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel egyetemben, aki a rendőrségért végső soron felelős.

Mint tudja, a Nemzetközi Büntető Bíróság Római Statútumához Magyarország is csatlakozott. E szerint ön emberiség ellen elkövetett bűncselekményért felelős, amely e statútum 5. cikkelye szerint büntetendő. Ön e statútum 7. cikkelye 1. bekezdésének (f) pontját (kínzás) és (h) pontját sértette meg, amely „bármilyen azonosítható csoport vagy közösség üldözése politikai, faji, nemzeti, etnikai, kulturális, vallási […] alapon”.

E levél megírása előtt részletekbe menően nem konzultáltam nemzetközi jogásszal, pusztán azt kérdeztem meg, hogy ön bíróság elé vihető-e. A válasz „igen” volt. Arra is, hogy Gyurcsány Ferenc szintén e törvényszék előtt felelősségre vonható-e.

Ugyancsak e statútum 17. cikkelye szerint az ügy akkor vihető e bíróság elé, ha azt nem vizsgálták az elkövetés szerint illetékes országban. Viszont ez a cikkely arról is rendelkezik, hogy nem akadály, ha az adott ország hatóságai azért nem jártak el vagy azért késleltetik az eljárást, mert az illetőt védeni akarják bűnügyi felelőssége alól.

Végül pedig: hogyan áll Balla Irma fideszes önkormányzati képviselő gyilkossági ügyének vizsgálata?

Andrej Droba

ügyvivő

A Szlovák Köztársaság washingtoni nagykövete

Tisztelt Nagykövet Úr!

A pozsonyi amerikai nagykövet szeptember 14-én arra figyelmeztette kormányát, hogy nehéz ösztönözni az amerikai vállalkozókat szlovákiai befektetésre, amennyiben árregulációról és államosításról beszél a kormánya, mert azt nem szereti a vállalkozói szféra. Nem tudom, hogy azóta meghívta-e Bush amerikai elnököt, Paulson pénzügyminisztert és Barnenke-t, az állami bank elnökét, hogy legalább húsz percen át az arcukba nevessen.

Fannie Mae, hehehe, Freddie Mac, hahaha, AIG, hihihi.

Majd szomorúan megkérdezné vendégeit a Wall Street 700 milliárd dolláros állami mentőhorgára utalva arról, amit a Finan cial Times egyik levélírója így összegzett: vajon az Egyesült Államok sztálini alapon építene most szocializmust egy országban?

Ezután megnyugtatná őket, hogy az Amerikából nyilván az államosítás hírére elrohanó vállalkozói szféra előtt tárva-nyitva Ferihegy és Hegyeshalom, mert ha van a világon egyetlen ország, amely kitart az ellenszélben egy bukott dogma kedvéért, vagyis a szabályozatlan piac uralmáért küzd az utolsó magyarig és a maradék nemzeti vagyon legutolsó fillérjének baksisos eladásáig, az Magyarország.

És még egy: a McCain–Obama-tévévitában McCainből kibuggyant egy mondat, amelyről nem láttam oldalas kommentárokat, pedig megérte volna az ok-okozat boncolgatása – világszerte. Ezt mondta: „Az irániaknak ócska kormányuk van, így hát a gazdaságuk is ócska.”

Miniszterelnöküknek – akinek a magyar kisebbség jogai szempontjából is az egyik leg ócskább, de ugyanakkor a többség körében nagyon népszerű kormánya van, amely a gazdasághoz is nagyon ért – pedig javasolja, külügyminiszterével hívassa be az idézett kijelentést tevő pozsonyi amerikai küldöttet, és idézze a fejére McCain mondatát. A rejtett analógiát – mármint hogy az miként vonatkozik az amerikai kormányra – tökéletesen meg fogja érteni.

Egyébként a magyar gazdaság is ócska.

Az iráninál is ócskább.

Laborc Sándor

a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, Budapest

VII. rész

Ugye, Laborc úr, érdemes volt várni?

Mit szól ahhoz, hogy az utóbbi időben mennyire „divatba jött”? De ne csodálkozzon, e rovatban nagyon előrelátó levelek születnek: gondoljon csak arra, hogy heteken át például – nyilván nem egy olvasó álomba ringatása mellett – a globális energiahelyzetről irkáltam itt Tóth Gy. Lászlónak, jó fél évvel azelőtt, hogy a magyar sajtó felfedezte volna az energia stratégiai kérdéseit, és hogy egy pillanat alatt energiaszakértővé vált újságírók és politikusok nyilatkoztak meghökkentő magabiztossággal a Déli Áramlat és a Nabucco ügyében.

Egyébként mit csinált tegnap? Nézegette szervezete jelképét, az Árpád-pajzson ülve, csőrében kardot tartó turulmadarat és a mottót, „Mindent a hazáért”? El kell ismerni, a korábbi jelképüket lecserélő Horn-kormánynak is voltak pozitív tettei.

Mondja, egyébként kapott már levelet közismert köröktől, akik rettegésüket fejezték volna ki szimbólumuk miatt?

És mit csinál ma, azon kívül, hogy elolvassa ezt a levelet? Kinek, kiknek az anyagait forgatja? Netán éppen az érdekli – legfőbb ideje –, hogy miért „akadt meg” Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő mentelmi joga felfüggesztésének ügye, noha Kovács Tamás legfőbb ügyész még februárban kezdeményezte, nézzenek utána e Savonarola-karikatúra ügyeinek, amikor 2000-ben 100 ezer forintos alaptőkével alapított betéti társaság ügyvezetője és beltagja volt?

És mi a helyzet, kedves Laborc úr, a NATO „Special Komitet”-jének élén? Ne nevessen, Laborc úr, ezt is egy újságban írták magáról Nyújtózik a vörös polip címen, amikor ez a lap azt az „információját” osztotta meg olvasóival, hogy „Washington elképzelhetetlennek tartaná, ha egy szövetséges tagország kém- és terrorelhárító szervezetének élére KGB-s múlttal rendelkező vezetőt neveznének ki”.

Önt persze, mint kiderült, vígan kinevezték – rotációs alapon – a NATO e valóban ultratitkosan dolgozó Special Committee-ja (a „Komitet” egyébként orosz szó, amely a KGB rövidítés első szavában is megtalálható), vagyis hírszerzési bizottsága élére, mindenféle nyugati tiltakozás nélkül, amit a Fidesz egyszerűen nem akar tudomásul venni.

Pedig butaság, hogy nem akar az ön új pozícióiba belenyugodni, mert eddig a parlament ezen egyetlen ellenzéki pártja (ugye ön se számítja ellenzéki pártnak az SZDSZ-t és a lassan egy életet lízingelő múmiára emlékeztető Dávid által vezetett MDF-et?) óriási károkat okozott saját magának a nyugati magatartás félreértésével, vagyis azzal, hogy folyamatosan önt akarja lebuktatni annál a NATO-nál és annál a Washingtonnál, amely tökéletesen ismeri az ön hátterét, és semmilyen „új” zrt.-s alapon szerzett információ neki újjal nem szolgál.

Legutóbb arról „beszélgettünk”, hogy Demeter Ervin volt titokminiszter – mint a Magyar Hírlap írta augusztus végén – ismét felszólította a NATO-t, hogy „vegye komolyan az ellenzék Laborccal kapcsolatos korábbi jelzéseit”.

Majd jött a lehallgatási botrány, amikor Demeter Ervin azt nyilatkozta (Magyar Nemzet, szeptember 24): „Legfeljebb azt használhatják fel ellenem, hogy néhányszor találkozót beszéltem meg Horváth Józseffel, és egyszer azt is megkérdeztem tőle, tudott-e Laborc Sándor, az NBH főigazgatója moszkvai magánútjáról. Ez azonban nem megbízás adatgyűjtésre, ahogy állítják, csak egy magánbeszélgetés”.

Az UD Zrt.-ügyet még azok se értik, akik arról mindent elolvastak. Az MTI szeptember 27-i közleménye így kezdődik az mno.hu-n, azaz a Magyar Nemzet internetes portálján: „A Fidesz szóvivője szerint a lehallgatási botránnyal kapcsolatos legújabb hangfelvételek mindenki számára világosan bizonyítják, hogy a Fidesz és politikusai semmilyen törvénytelen ügyletben nem vettek részt”.

Nos, ez a „mindenki” sajnos egy kissé sommás kijelentés.

A Fideszt nagyon nem szerető nemzetközi sajtóra például nem vonatkozik, amely – a francia AFP hírügynökségtől kezdve az osztrák Der Standardig – a Fideszen verte el a port. Csak egyetlen példa: az osztrák közszolgálati adó portálján a hír szeptember 28-án ezzel a címmel jelent meg: „Magyarország: volt titkosszolgálati ügynökök hallgatták le a kormányt”.

(Folyt. a jövő héten)