– Nos, kedves vizsgázó, a tétele: Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok című művének mintájára állítsa párba két jelenkori politikus pályafutását. Tessék!

Fotó: MTI

– A kiválasztott két személy Juncker és Gyurcsány.

– Érdekes duó.

– Több közös pontot is találtam. Azt a címet adhatnám beszámolómnak, hogy a legális tudatmódosító szerek hatása a személyiségre.

– Miből jutott arra a megállapításra, hogy ilyen szerekkel élnek?

– Noha az alkohol iránti vonzalmat bizonyítani nem tudom, a következményei szemmel láthatóak. Mindkettőjük harsány, ám mégis irányítható. Nyilvánvalóan külső befolyás alatt állnak. Birodalmi érdekvédők, egykori miniszterelnökök. Mindketten megbuktak, de még egyikük sem vette észre. Legárulkodóbb azonban a viselkedésük és a szavaik. Juncker bizonytalanul áll a lábán, a társaságában lévőket hol ölelgeti és csókolgatja, hol pofozza. Ez egy középiskolai tanártól is fura lenne, nemhogy Európa egyik első emberétől. Marxot dicsőíti, nagyromán propagandát folytat Erdély ügyében (ezen érzelmei egyébként szintén rímelnek Gyurcsány nemzetpolitikájára), lelkesen támogatja a kontinens bevándorlókkal történő elárasztását, és azt állítja, a magyar kormány azért ellenzi az ENSZ migránstervezetét, mert nem is olvasta. Gyurcsány böszmeségeiből könyvet lehetne írni, ami az öregecske feleségek lecserélésétől a szaúdi terrorista focistákon át, a kígyózó kígyók érintésével egészen a prímszámok rejtelméig tart. És akkor nem említettünk egy elcsalt választást, néhány kilőtt szemet és trükkök százait.

– Plutarkhosz korszakos nagy politikusokról írt. Úgy érzi, ön ezt a feladatot teljesítette?

– Igen, a vizsgált alakok korszakosan kártékonyak.

– Miért nem választotta inkább Merkelt?

– Mert ő nem iszik.

– Ez meggyőző érv. Viszont továbbra is úgy érzem, félreértette a feladatot. Plutarkhosz hősei irányt szabtak a világnak. Hármast tudok adni. Megfelel?

– Akkor inkább eljönnék jövő héten is.