A szilveszter előtti napokban érdekes dologra figyeltem fel. A közösségi médiában nemcsak a szokásos jobb/ballib szembenállás feszült, de megjelent egy új lövészárok, melynek két oldalán mindkét fél elszántan pödörte bajszát. Petárdázást elutasítók és a petárdázást támogatók.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Megdöbbentő, de a petárdázást támogatók közt sok „jobbos” arc is feltűrte ing­ujját, és harsogta, hogy a petárdázás tradíció, és iszonyatosan férfias dolog. Szinte úgy tálalták, hogy megvenni a – mellesleg betiltott – petárdát a Tesco mellett az árustól, majd a sötétben elhajítani, az egyenértékű azzal, mint visszafoglalni Erdélyt. Aki odahajítja a petárdát, hős. Aki eldobja egy ismeretlen lába elé, az hagyományt ápol, Bartók hozzá képest rapénekes, és aki összerezzenve félreugrik, az nem férfi, nem magyar, és a McDonald’sba jár ebédelni.

Tíz éve történt, hogy a kórházból engedtek haza szemműtéttel. Szállok ki az autóból, és a kilencedikről egy idióta odavágta a lábam mellé a petárdát. Ha pár centivel arrébb megy, megvakulok.

A petárdázás tradícióját – ha ez tradíció, akkor tradíció a házasságtörés is, az is régi népszokás – féltők zömmel a kutyásokra haragudnak, kik állataikat – döbbenet! – féltik. „A kutyát féltik ahelyett, hogy szülnének. Mert a mai satnya világban bezzeg a kutya.” Valami ilyesmi járhatott fejükben. Holott a kérdés a következő: betartjuk-e a törvényt, vagy sem? Ha évente csak 1, azaz egyetlen ember lesz nyomorék e miatt a baromság miatt, már káros. De minden évben jönnek a példák, hogy a keze lett nyomorék, a lába, a szeme. Amúgy a kutya élőlény, a gyógyítása pénzbe kerül, hogy jön ahhoz bárki, hogy veszélyeztesse?

Szóval a történet nem a kutyáról szól elsősorban. A kutya itt legfeljebb a szint, mikor valaki a hímségét abban éli ki, hogy kiad kétezer forintot, majd lesből odavágja egy ismeretlen járókelő lába mellé, és su­nyin röhög, hogy az fél. De szerintem olcsóbb odaállni a parkolóban egy Mercedes mellé, fotózkodni, majd feltenni a Facebookra, vagy azt írni a társ­ke­re­ső­ben, hogy 30 cm. Egy színvonal, mint a petárdázásra büszkének lenni, és kevésbé kártékony.