Büszke vagyok magamra! Hogy miért? Mert soha nem bírtam végighallgatni a Toten Hosent. Na, várjunk csak. Ezt elmagyarázom.

Nem léphet fel a Pantera a német Rock am Ring és Rock im Park fesztiválokon azt követően, hogy a heavy metal banda szerepeltetését sokan ellenezték az énekesük évekkel ezelőtt tett rasszista megnyilvánulásai miatt.

A vitában a Toten Hosen punk együttes is részt vett.

Hirdetés

Nyilvános bejegyzésükben azt írták, hogy bár végső soron nincs befolyásuk a testvérfesztiválok line-upjára, bíznak abban, hogy a programszervezők minden fellépőt alaposan ellenőriznek, illeszkedik-e a fesztivál környezetébe és összeegyeztethető-e annak szellemiségével.

Most komolyan, mennyire lehet rasszista a Pantera, mikor jelenlegi dobosa, Charlie Benante, egy indián énekessel és egy zsidó gitárossal nyomja az Anthraxben? Az utóbbival az S.O.D.-ben is. De igazság szerint ez mindegy. Igen, teljesen mindegy, hogy rasszista-e vagy sem. Egy normális világban azt gondolsz, amit akarsz, és azt szeretsz, akit akarsz, amíg a hatályos törvényeket át nem léped. Ha odáig eljutunk, hogy köteles vagy színes bőrűekkel randizni, és aki nem akar, azt megbélyegzik, az már nem 1984, hanem 1985. Mellesleg ez itt van a nyakunkon. Úgyhogy nem a Pantera milyensége a lényeg, hanem a punk Toten Hosen milyensége.

Nem tudom, hogy jutottunk Johnny Rotten pólójától meg a fanzinmozgalomban megnyilvánuló végtelen szabadságvágytól idáig. Erdős Péter hogy dörzsölné a tenyerét! Ezek a mai PC-punkok lennének az elsők, akik az eredeti punkzenekarokat kitiltanák és lecsukatnák, a Sex Pistolstól a Stranglersen át a Siouxsie and the Bansheesig. Gyűlöletbeszéd, rasszizmus, erőszak, nőellenesség, és így tovább.

Minden vélemény szabad, ami nem szélsőséges és nem uszító, nem helyezkedik szembe a békeharccal. Hogy mi a szélsőség, azt persze mi döntjük el! Rendes punk betartja a szabályokat, tiszteletben tartja a társadalmi normákat, sőt, jelenti, ha valaki renitenskedik!

A Stasi az új punk? Nem, a németeknél a punk az új Stasi.

Korábban írtuk