Hétvégén kezembe került Szabó Dezső kötete, a Megered az eső. Befejezetlen, fura könyv ez a 1918–19-ben játszódó történet, de az egyik kedvencem. Van egy jelenet benne, amelyben a Nyugati előtt, a befutó szerelvényeknél agitál egy elvtárs. „A püspöknek palotája van! Vegyük el! Na és a nemes? Nyúzza a szegény népet. A politikusok, gyárosok stb…” És mindre válasz, amit a csőcselék ordít: „Vegyük el!”

Ez a hangulat köszön vissza, amikor az Alfahírt nézegetem: „430 milliós villában él Orbán jegybankelnöke!” „2018-ban, a családok évében családi összefogás révén élhetnek elképesztő luxusban Orbán Viktor bizalmasai. Mint a 24.hu tényfeltáró cikke feltárta, Matolcsy György MNB-elnök fiának, Matolcsy Ádámnak cége egy 430 milliós luxusingatlant vásárolt…”

Innentől nem érdekes. Tényleg, és nem is érdekel. (Inkább az, hogy a 24.hu-t reklámozza, de ezt már megszokhattuk a valaha jobboldalinak maszkírozott – Csurka szavaival – prolipárt lapjától.)

A megosztott cikk alatt gyűlt a plebs. „Hú, mennyi pénz, miből van?” Egy értelmesebb ember hozzászólt: „Miért, hol lakjon a jegybankelnök, szoba-konyhába?” Mire: „Úgy éljen, ahogy az emberek többsége!”

Innentől nincs tovább. Kész. Persze a legtöbb hőbörgő háttérképe valami nagy-ma­gyar­or­szá­gos, ket­tős­ke­resz­tes, Má­tyás ­ki­rá­ly-os izé. Az ilyentől megkérdezném: mit gondol? A legendás, nagy-ma­gyar­or­szá­gos korban a főpohárnok vagy az erdélyi vajda ugyanúgy élt, „mint a nép”? A horvát-dalmát herceg? Zrínyi? Mátyás király ugyanolyan házban lakott, mint a palota kapujában a strázsa? Vagy Mátyás király a budai palotáját lopta? Előfordult vajon, hogy odament egy barom és megkérdezte, „miből van neked”?

Vitték volna el. És ő most ezt szabadon megteheti, de fel sem fogja, és nem hálás a korért.

430 millió. Ma Budapesten egy közepes nagyságú, 3 szobás lakás, ha kicsit szebb helyen van, 35 millió. És abban lakik Zoli, ki egy cégnél informatikus, meg a Bea, aki ügyintéző egy bankban. Bár lehet, az informatikusnak az kevés, és nem ereszkedik le ennyire. A nép közé.