Mivel nyitva tartom a szemem és követem a világ eseményeit, megfigyeltem, hogy új mértékegység alakult ki a közbeszédben, a szójalatte. De komolyan. Ezerfelé hallom, hogy emlegetik, felhozzák, hivatkozási alapként és viszonyítási pontként kezelik. Cikkekben, kommentekben, sőt még politikusi nyilatkozatokban is hallottam már.

„Egy szójalatte.” Vagy „egy szójalatte ára”. Ez a leggyakoribb szófordulat.

Hirdetés

De hallottam már úgy is, hogy több mint egy szójalatte, vagy kevesebb mint egy szójalatte. Esetleg: „Egy szójalattét megér.” És így tovább.

Nem világos, hogy az most mennyi is pontosan, és mihez képest, de én mindig így hallom: Blablablabla egy szójalatte. Mint egy forint száz fillér vagy egy mázsa száz kilogramm és egy méter száz centiméter. Vajon a szójalatténak is van százas váltója? Milyen lehet a száz szójalatte? Nekem ez így most kicsit ijesztő. De lehet, hogy így kéne mondani vagy számolni, hogy száz szójalatte egyenlő egy Starbucks. Mivel az is köztudott, hogy a szójalatte a haladók itala, és tudjuk, hogy Mucsa a Starbucks határain túl kezdődik. Ez alap. Ezt tudja mindenki, aki hisz a szivárványos jövőben és abban, hogy Grétát egyszer majd szentté avatják, és hogy a Starbucks a haladás előretolt bástyája, ahol már évekkel ezelőtt meglépték, hogy a karácsonyi elvivős poharaikról leszedték a fenyőfás-rénszarvasos dekorációt. Kis lépés ez a szójalattézóknak, nagy lépés az emberiségnek. (Tudják vajon a progresszív bel-pesti fiúcskák, hogy a szójában a női nemi hormonhoz hasonló anyag van? Vagy direkte azért isszák?) Bár nem tudom, az SI- (Systéme International d’Unités) mértékegységek közé a szójalatte beilleszthető-e.

Amúgy néha elfog a titkos vágy, hogy megismerjem. Vajon milyen lehet? Ki kéne próbálni egyszer. Végül is haladni kell a korral. A flopit is lecseréltük, lehet, nekem is váltani kéne? A kilót meg a métert már ismerem. Na de a szójalatte!

Egy dolog foglalkoztat még. A szójalatténak vajon van filozófiája?

Korábban írtuk