Szörnyű, hogy a nép kiábrándult a többpártrendszerből, aminek Bolgár György az okát is tudja: Orbán meg a Fidesz. Mert lejáratta a demokráciát. Félrevezette a választópolgárokat, nem magyarázta el nekik értelmesen: a demokrácia lényege a szocialista egyeduralom. Ezért azután a tudatlan emberek a jobboldali pártokra szavaztak, a széplelkű liberálisok, a pálfordulásokhoz következetesen ragaszkodó MDF kipurcant, az MSZP összezsugorodott, mint Balzac szamárbőre. Amiért is az ország katasztrófatelep, pánikgyár – karinthysan szólva. Mert az igazi demokratikus többpártrendszer a posztkommunista egypártrendszer volt, amíg Orbán el nem nácizta.

Igen, igen. A Fidesz, ez a szélsőségesen középpárt a választópolgárokat magvadította. Ezért aztán az ATV sajtószörnyüldéje siratja az elveszett demokráciát. A kilátástalan jövőt. Korholta is a Fideszt eleget, hogy pimaszul, antidemokratikusan gyalázta a baloldalt, Gyurcsányról csak Zoo-béli lakók jutottak az eszébe, zuschlagozott, lendvaizott, korrupciót kiáltozott, csak azért, hogy megvezesse a magyar választókat.

A baloldal pedig bazi nagy önellentmondásba keveredett önmagával. Mert miközben, mint ásóval kettészelt kukac rángatóznak Orbán-fóbiájukban, akad értelmesebb baloldali, akinek utolsó reménye a Fidesz. Mert megkapja a kétharmados többséget, könnyebben semlegesítheti, domesztikálhatja a Jobbikot.

Konrádot meghibbantotta a vesztésbe forduló gyűlölködés. Annak örvend, hogy „Orbán csatlósai” fölsülnek, mert abból a tönkrement gazdaságból, amit hátrahagy a baloldal, nem tejelhetnek. Két okból buta. Elszólta magát, hogy csődbe taszították az országot, amit bálványa, Gyurcsány tagad, és cinikusan kárörvend a nemzet nyomorán. Rücskös lélek. Butaság az is, hogy Lendvai Ildikó képviselőket léptet vissza az LMP javára. Először is: az LMP sötét ló, nem tudhatja, kinek akar kedvezni. Másodszor. Ha az LMP szóba áll vele, önmagát meghazudtolva, aláírja halálos ítéletét. Harmadszor. Négy képviselővel semmire sem megy a Fidesz ellen. Konrád butaságától Lendvai butaságáig ível a baloldal oktondisága. Szanyin, Nyakón, Szekeresen, Gyurcsányon át a végső bukásig. Csoda, hogy tönkretették az országot?

Azt sem kapisgálják, mi is az a polgári demokrácia, mi is az a többpártrendszer? Ahogyan nekünk is le kellett nyelnünk azt a lócitromot, hogy háromszor választották vissza a hatalomba a posztbolsevistákat, most nekik kellene elviselniök, ha savanyú a narancs. És keserű a Jobbik. De nem tudják. Mert hozzászoktak a hatalomhoz. Előbb idegen fegyverek segedelmével, utóbb szabadon megválasztva. És ez az igazi abszurd.

Föltáplálták a Jobbikot, s most azt várják, hogy a Fidesz mentse meg őket tőle. Tátott szájjal bámulnak a demokrácia működésére, mint borjú az új kapura. Mert nekik a valódi demokrácia bonyolult, érthetetlen, magasabb dimenzió, mint amiben ők léteznek. Maga a téboly.