Ámulok ama nyilatkozatok magabiztos gőgösségén, amelyeket Kuncze tesz pártja koalícióbéli sikereiről. Az SZDSZ szürkeagy-übermencs fölsőbbrendűségét már a rossz emlékű Szabó Miklós meghirdette az első szabad választások félidejében, mondván, az okosok mind az SZDSZ-re szavaztak. Ezt a hagyományt folytatja a kecskeméti piarista diák Kuncze. Nem teljesen ok nélkül. Mert az SZDSZ-es politikusok külön-külön mind okosok, csak ha pártjuk uniformizált liberális-dogmatikus kórusában nyilatkoznak meg, akkor mondanak és tesznek butaságokat. Mint Karinthy Krisztus és Barrabásában, külön-külön mindenki Krisztust kiált, de együtt Barrabásnak hallja Pilátus.

Okosságuk ténye elvitathatatlan abban is, hogy törpe kisebbség létükre ők dirigálnak a koalícióban. Ennek oka egyfelől zsarolási rutinjuk, másfelől az MSZP hatalomvágya és tagságának emberi hitványsága, amely tagság túlnyomó többsége saját alja érdekében lenyeli azt, hogy az SZDSZ egyfolytában szemenköpi.

E népünk számára szerencsétlen kettősség következtében az SZDSZ irányítja a minisztériumok többségét, a kormányt, s végezetül az ország sorsát. Mára odáig fajultak, hogy a nemzeti közösségre káros tevékenységük személyi érdekeiket is sérti.

Gondolják csak meg! Nyolc, illetve tizenhat esztendő alatt, mert megzsarolták az MDF-et és beépültek a Fidesz-kormányzásba is, az élet minden területén, ahol csak regnáltak, ott kő kövön nem maradt. Nézzük mondjuk az oktatást. A test hosszúsága nem pótolja az ész rövidségét. Fodor langalétasága kurta hozzáértését. Ez nem „ha rövid a kardod, toldd meg egy lépéssel” játék. Hamar kénytelenek voltak leváltani őt, akárcsak Görgeyt, aki valóságos baklövés-rekorder volt rövid távon. Na most aztán „grace á Dieu”, jött Magyar Bálint, s kétszer négy esztendő alatt úgyszólván teljesen tönkrezúzta a magyar oktatási rendszert. Korlátolt liberális dogmák szerint ment neki a magyar közoktatási rendszernek, s attól kezdve, hogy milyen szendvicset áruljanak az iskolabüfékben, egészen odáig, hogy a szülő mondja meg, osztályozzon-e a tanár vagy sem, minden lényegtelen vagy félig lényeges hülyeségben nagyképű, fontoskodó és ostoba rendeleteket hoztak, eleget nem téve a választási ígéreteknek. De az, ami elodázhatatlanul fontos változtatás lett volna, azt elmulasztották, mert fogalmuk sincs a korszerű követelményekről, csak a liberális dogmákkal vannak tisztában.

A mai felsőoktatás futószalagon gyártja a munkanélkülieket, hála a liberális Magyar Bálintnak, ugyanakkor bizonyos területeken munkaerőhiány van. Természettudományban, mérnöki, orvosi szakmában és mindezek középszintű technikusi képzettségben.

Azt már Eötvös József és Trefort Ágoston idejében is tudták, hogy mindenekelőtt a készségfejlesztés a legfontosabb. Magyarék fölszámolják a rajz- és az énekoktatást, a szépérzék fejlesztését, minimumra csökkentik a testnevelésórákat. Nem korszerűsítik a nyelvoktatást, alig adnak lehetőséget az önképzőköri és az iskolai órákon túli képességfejlesztésre.

Mondhatni, hogy a közoktatás terén kifejtett áldatlan liberális hozzá nem értés és korlátoltság, minden területen kulminál, amit az SZDSZ ural. Ahol a Lotz-Csillag-Kóka-féle gazdaságirányítás érvényesül, teljes a csőd. A magyar gazdaságnak ugyanis csak az a része működik jól, amibe a liberális miniszterek nem tudnak beleavatkozni. Az autópálya látszólag sikerágazat, valójában évtizedekig nyögi majd az ország mérhetetlen anyagi következményeit. Az SZDSZ-nek nincs utánpótlása. Lejáratott, kudarcot vallott, csődtömeg politikusai a vezéralakjai. Magyar, Fodor, Demszky, Ungár Klára meg a többi.

Meggyőződésem, hogy az embert az tette emberré, hogy jelképekben kezdett fogalmazni. Vagyis a lényegest és a kimondhatatlant is szimbólumokba tömörítette. Az SZDSZ szimbóluma Demszky és a metróépítés. Kiváltképpen az, ami most a Baross téren történik.

Elkészült a csicsás lépcsőlejáró, amely a metróhoz és a pályaudvarhoz vezet. És kifelejtették belőle a mozgáskorlátozottak és a babakocsis mamák számára a lépcsőmentes lejtőt! Miközben a liberálisok egyfolytában esélyegyenlőségről meg akadálymentesítésről óbégatnak. Erről beszélgetünk házbéli lakótársaimmal, amikor közbeszól egy baromarcú (Uramisten!), arra járó-kelő honfitársam: „Hát ez is a Fidesz hibája”. Valljuk be, az SZDSZ már csak ezekre a kajlaagyúakra és nem a saját tudományára számíthat.