Az RTL Klub újabb ValóVilág sorozatáról van szó. Különösképpen egyetlen műsorról, amely január utolsó hetében egy egész estét betöltött, főműsoridőben. A sorozat szerkesztői részleteket játszottak vissza az elmúlt időszak eseményeiből, s a tizennégy villalakó minősítette egymást. Majd egy nagy falitáblára lefelé fordított hüvelykujjú kézfejeket raktak fel – azok neve alá, akiktől szeretnének megszabadulni. Sportnyelven szólva a műsor selejtezőkre épül, s az lesz a győztes, aki egyedül marad a villában. Amiért több Kossuth-díjnyi értéket, házat, autót, külföldi nyaralást és egy évi havi egymilliót fölnyal.

Normális körülmények között egy egész élet munkája kell a magunkfajtának ahhoz, hogy ennyi értéket összedolgozzunk. Ezért tehát logikus, hogy aki már bekerült, mindent elkövet, hogy nyerjen. Mi kell a győzelemhez? Semmi hisztéria, semmi durvaság, csak önuralom és vitézi rezolúció.

Ehhez képest a sorozat szóvivője is megdöbbent a visszajátszott jeleneteken.

A nők többsége, ha éppen nem riszált, fennhangon hisztériázott. Egymást szidta, lotyózta is olykor.

Egy szerelmes pár örökre összeveszett. Némely férfi pedig, híven beszavazóihoz, durván és bunkó mód viselkedett, halálra sértve, szekálva társait. Tökéletesen ellentmondva a végső győzelemhez vezető logikának. De ez a legkisebb bajom.

Az keserít el, hogy ezek az elképesztően viselkedő figurák a magyar társadalom egy bizonyos rétegét képviselik, annak „égi” másai. S miután ez egy baloldali tévécsatorna (oroszlánrészt vállalt az MSZP győzelmében), ez a réteg alighanem balfelől toborzódott.

És most öklendem ki, hogy miről is akarok én itten írni.

Ország-világ megtudhatta az adásból, hogy az egyik vezérürü éjjel-nappal fingik. De nem akárhogyan. Elmondták, hogy az egyik alvó társuk fejét is lepurcsintotta. És amikor ezt nehezményezték, megnyugtatta őket, ha társaságba, vendégségbe megy, ott nem fingik.

Na már most. Itt megint két vonatkozásban érdemel elemzést a kérdés. Az egyik, hogy ő kapta ugyan a legtöbb lefelé fordított hüvelykujjat, de mindössze négyet! Holott tizenhármat kellett volna kapnia jobb körökben. Ez minősíti a bentlévőket is.

A másik el nem hanyagolható szempont: az RTL Klub főműsoridejében másfél órán keresztül a fingás volt a főtéma. Nem a szellentés, nem az alfarhang, nem az űrgyűrűfütty, hanem a közönséges és durva fingás. Azért kell így mondanom ezt, hogy a szóval is érzékeltessem, milyen mélyre süllyedt a magyar baloldali televíziózás.

Ha már most meggondoljuk, hogy az RTL Klub politikai jellege mellett voltaképpen kereskedelmi csatorna, vagyis műsorainak a célja az üzlet, akkor úgy kell fogalmaznunk, hogy kiárusítja a fingot, s rögtön utána a Heti Hetesben Havas Henriket, Váncsa Istvánt meg a többit.

Na már most. Ha baloldali szokás szerint elhatárolódnának ettől a szagos műsortól, a szellentés – mint árucikk – árnya nem vetülne rájuk. Az örökös elhatárolódási rögeszme az ő politikai szlogenjük amúgy is. De hogyan határolódhatnának el? Nyilván úgy, ahogyan azt tette Parti Nagy Lajos, aki kilépett az Írószövetségből, mert az 1100 tag között akadt egy írótársa, aki elhatárolta magát a Tilos Rádió keresztényirtó vágyaitól. Vagyis, ki kellene lépniük az RTL csatornából. Ezt azonban nem teszik meg, mert business is business, vagyis a pénznek nincs fingszaga. Meg aztán más kilépni az Írószövetségből és más az RTL-ből. Ide a bökőt, hogy a szelíd lelkű költő pillanatokon belül hatalmas díjat szakít le a kilépésért, Havasék viszont fityiszt se kapnának ugyanazért. El nem hallgathatom, hogy abból a nyereségből, amit az RTL Klub a fing kiárusításából bekasszíroz, ők is risztelnek.

Van itt még valami, ami megemlítendő, bár utaltam már rá. Az RTL Klub, akárcsak az M2 és a Magyar ATV (a Tilos Rádióval egyetemben), a baloldal szócsöve. Ami ezekben történik, ami itt képernyőre kerül, az a magyar baloldal szellemiségét viseli magán. Mivel egyetlenegy baloldali párt, parlamenti frakció, baloldali sajtófórum vagy klub nem határolta el magát ettől a műsortól, az ő logikájuk szerint ez azt jelenti: azonosulnak vele.

A fentebbiek figyelembevételével érthető és indokolt Gyurcsány felszólítása: merjünk baloldaliak lenni.

Elismerem, felvállalni a fentebbieket, ahhoz valóban bátorságra, mi több, gázálarcra van szükség.